U trendu

Aplauzi za Gradonačelnika na premijeri u Kombank dvorani

BEOGRAD – Dokumentarni film „Gradonačelnik“ o čuvenom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću (1922-1986) sinoć je zaslužio burne aplauze Beograđana na premijeri u Kombank dvorani.

Posle projekcije publici su se poklonili članovi filmske ekipe na čelu sa scenaristkinjom Duškom Jovanić i rediteljem Vukom Dapčevićem.

Premijeri su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, po čijem predlogu je film i snimljen, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, glumac Svetislav Goncić, kao i brojne druge ličnosti iz političkog i javnog života prestonice.

Film kroz svedočenja članova porodice, prijatelja i savremenika, kao i brojne arhivske snimke, govori o životu i radu partizanskog borca i komunističkog funkcionera Pešića, koji je bio gradonačelnik glavnog grada Jugoslavije od 1964. godine do 1974. godine.

Pre projekcije, Jovanić je rekla novinarima da je Pešić bio „vizionar, graditelj koji je živeo za Beograd“, u čije vreme se „sve desilo“.

Prema njenim rečima, za „devet godina i 14 dana“ svog mandata Pešić je „mnogo toga realizovao“, od mosta Gazela, zgrade Beograđanke, hotela Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti, preko manifestacija kakve su FEST-a i BITEF-a.

„S druge strane bio je čovek koji je voleo kafanu i život. Neko je kome su građani lupali na vrata u pola noći u porodičnoj kući u Zemunu, gde je ostao da živi do kraja života. Ili su ga zvali kući na telefon“, rekla je Jovanić.

Rekla je i da je Pešić tokom svog političkog života za protivnike imao „ozbiljne njuške“ kakve su Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, „pa čak i Petar Stambolić“.

„Njegov najveći izazov dok je bio gradonačelnik su studentske demonstracije 1968. godine kada je otišao među studente iako su ga napadali da je i on crvena buržoazija. A on je živeo u kući svojih roditelja!“, rekla je Jovanić.

Vesić je nakon projekcije rekao za Tanjug da u „Gradonačelniku“ kroz anegdote i priče Pešićevih saradnika „prolazimo krzo njegov život koji nije bio nimalo lak i koji je bio posvećen njegovom gradu“.

„Moram da kažem da me je na nekoliko mesta film raspalakao, a malo i nasmejao. To govori o tome koliko je Branko bio kompleksan čovek sa svim vrlinam i manama i koliko je voleo Beograd i kakvu je viziju imao“, ocenio je Vesić.

Pre projekcije Vesić je rekao novinarima da Pešić „nije jedini gradonačlenik koji je uradio dobre stvari, ali je sigurno prvi koji je zaslužio film“, dodavši da se nada da će u februaru ili martu sledeće godine dobiti spomenik u Beogradu.

Kao posebnu vrednost „Gradonačelnika“, Vesić je istakao svedočenja Pešićevih savremenika, od kojih su neki u međuvremenu umrli, pa je film bio poslednji trenutak da budu snimljeni.

U kratkoj anketi agencije Tanjug posle premijere sa gledaocima, Duška Pavlović je ocenila da je Pešić bio „čoveka koji je dao ceo svoj život ovom gradu“, naglasivši: „Ponosna sam što smo imali takvog gradonačelnika i što sam gledala takav film“.

Ranko Vajukić je rekao da je kao sedamdesetogodišnjak „doživeo sve to“ prikazano u filmu, i da mu se „sviđa kako su napravili“ film

Direktor pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović je rekao Tanjugu da je „Gradonačelnik“ film o „velikom Branku Pešiću, o svemu što je stvorio, kako je radio i živeo“.

„Divno je da imamo i danas takve ljude na čelu grada“, ocenio je Bojović.

Pozorišni reditelj Ljubiša Ristić je rekao: „Odličan je film, ne može da se o Branku Pešiću napravi loš film. Branko Pešić je pravi junak“.

Film „Gradonačelnik“ finansirao je Grad Beograd, a najavljeno je da od ponedeljka počinje njegovo redovno biokopsko prikazivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar