U trendu

Aplikacija o kontinuitetu, dometima i širini kulture Srbije

BEOGRAD – Aplikacija „Vremenske linije kulture Republike Srbije i Srba van matice“, koju je realizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, sa ciljem da na internetu predstavi najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda predstavljena je danas u Ministarstvu kulture i informisanja.

Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kazao je da ovaj složeni projekat ima za cilj da na internetu, na jednom mestu predstavi najznačajnije ličnosti i događaje i objekte naše kulture.

„U poslednjih godinu dana tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je radio na tome i Vremenska linija obuhvata period od preistorije do današnjih dana. Ova specifična aplikacija na taj način predstavlja kontinuitet, domete i širinu kulture Republike Srbije i Srba koji žive van naše države“, kazao je Vukićević i dodao da sve odrednice mogu da se pretražuju prema zahtevima korisnika, tako da će internet sajt omogućiti tagovanje.

Dejan Masliković, pomoćnik Ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kazao je da je ideja za ceo projekat nastala u ministarstvu kulture i informisanja u sektoru za digitalizaciju.

„Zajedno sa kabinetom premijerke smo razmatrali da li može da se napravi neka vrsta aplikacije gde bi se mladi programeri, studenti, i start-ap kompanije bavile izradom vremenske linije u jednoj ustanovi kulture koja se dugo bavi istraživanjem i radom i poseduje infrastrukturu za razvojovog projekta“, kazao je Malsiković.

Projekat u ovom trenutku sadrži više od 1600 pojedinačnih odrednica, ilustrovanih odgovarajućim fotografijama i audiovizuelnim materijalima i povezanih kako međusobno tako i sa spoljašnjim izvorima.

Odrednice su predstavljene na srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu, a veći deo sadržaja je preveden i na engleski jezik.

Planira se da sve odrednice budu dostupne na engleskom, a zatim i na drugim svetskim jezicima.

Sadržaj Vremenske linije može biti pretraživan prema kategorijama, određenim prema oblastima kulturne i umetničke delatnosti: arhitektura, audio-vizuelne umetnosti, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, književnost, kulturno nasleđe, manifestacije, mediji, muzika, nauka, ustanove.

Pretraživanje je moguće vršiti i prema tagovima, koji omogućavaju pretragu prema posebnim interesovanjima korisnika.

Sadržaj se razvija u skladu sa principima obuhvatnosti, reprezentativnosti i dostupnosti širokom krugu korisnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar