U trendu

„Apocalipsync“ iz Argentine 3. aprila u Ateljeu 212 na BFI

BEOGRAD – Argentinska predstava „Apocalipsync“ autora Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa biće izvedena 3. aprila na sceni pozorišta Atelje 212 u okviru 19. Beogradskog festivala igre, najavljeno je danas u Nacionalnoj fondaciji za igru u Beogradu.

Umetnik Lučijano Roso je skoro kompletan autor ovog jednočasovnog komada – koreograf, ko-reditelj sa Marijom Sakone, izvođač, dizajner scene i kostima sa Oriom Pupo, i jedini izvođač, jer je reč o igračkom solo projektu.

Roso se javio danas onlajn iz Pariza, putem Zoom platforme i izjavio da se veoma raduje što stiže sa ovim komadom u Srbiju.

„Nova predstava je nastala u Parizu kao vrsta video rada, za vreme pandemije, to su bile mogućnosti. Naravno, želeo sam da moj projekat bude izveden na sceni. I eto me sada i kod vas. Uživao sam dok sam radio ovaj solo projekat kad je nastajao u samom procesu“, rekao je umetnik Roso.
Razvojni put argentinskog autora je zanimljiv: tokom 2009. godine postao je deo perkusionističkog komada „Urraka“, a ubrzo i deo poznate trupe u istoimenom komadu fizičkog teatra „Un Poyo Rojo“.

Upravo je sa tim delom gostovao 2020. godine na 17. izdanju Beogradskog festivala igre, po čemu ga domača publika poznaje.

Te iste godine, kako je Roso otkrio, za vreme lokdauna, Miguel Izraelevič i on su u svojim stanovima stvorili virtuelnu predstavu „Apocalipsync“.

Onda je Lučiano Roso sa Marijom Sakone pripremio scensku verziju koja je premijerno izvedena na festivalu u Avinjonu, u leto 2021. godine.

„Moj komad je specifičan, u njemu najviše koristim govor, ekspresiju lica, mimiku, a samo delo podseća na dečju igru. Sećam se da sam se i ja tako igrao kao mali. Komad govori o usamljenosti i kreativnosti, zapravo prikazuje šta sve može čovek da uradi kada je sam i kreativan“, objasnio je umetnik preko online aplikacije Zoom.

Lučijano Roso je igrač, glumac, reditelj i koreograf koji je izučavao balet i savremenu igru, afričke plesove, džez i hip hop, ali i učio uz autoritete iz sveta glume i muzike.

„Kako sam igrač i glumac, pre svega komičar, volim da koristim te alate, sve ono što u svojoj kreativnosti imam. U samom projektu oživljavam čak 40 likova, uglavnom ljudskih bića, ali ima i nekih životinja. Jeste solo komad, ali zapravo se osećam kao da mi nikad nismo sami. Oko nas su uvek porodica, prijatelji, čak eto i televizija“, napomenuo je Roso i dodao da je pokušao da kroz boje prikaže članove familije i drage ljude u svom životu.

Umetnik iz Buenos Ajresa je objasnio i složeni naslov komada „Apokalipsink“ koji se u 10 slika, prizora prati bez prekida odvija, u trajanju od sat vremena.

„U pitanju je miks dve reči. Lipsink predstavlja glumačku tehniku o kojoj sam govorio. Apokalipsa u naslovu ukazuje na moje osećanje tokom prvog naleta pandemije, lokdauna od dva meseca. Bio sam skroz sam u stanu, izolovan, usamljen, bilo mi je zaista strašno, uznemirujuće. To je za mene tada bila kao apokalipsa. Ipak, jedino mi je nada ostala na kraju“, približio je Roso izbor naslova za projekat.

Kako je istakao, svetsku premijeru je komad imao na festivalu u Avinjonu (Francuska) leta 2021, igrao je 20 puta u nizu, što onda dozvoljava umetniku da ga modelira da bi ga usavršio na sceni.

Od tada je dosta nastupao sa tim solo komadom po Francuskoj, gde se i sada nalazi.

Bio je angažovan u Kompaniji Nandayure pod vođstvom Analije Gonzales, kao igrač, glumac i koreograf.

Onda je 2001. postao deo slavne perkusionističke grupe „El Ćoque Urbano“ , sa kojom je tokom tri godine gostovao po gradovima u Argentini, Peruu, Brazilu, Urugvaju, Paragvaju, Kolumbiji, Panami, Kostariki, Nikaragvi, Gvatemali, Holandiji, Južnoj Koreji i Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar