U trendu

Argentinska pijanistkinja Marta Argerič u Beogradu 9. jula

BEOGRAD – Čuvena argentinska pijanistkinja Marta Argerič nastupiće u Beogradu u subotu, 9. jula, na Kolarcu, na zatvaranju 30. Beogradskog letnjeg festivala – BELEF 2022.

Simfonijskim orkestrom RTS-a dirigovaće argentinski maestro Luis Gorelik, a u kompoziciji “Simfonija br. 4” Gustava Malera će nastupiti i naš sopran – Marija Jelić.

Karijera Marte Argerič je počela polovinom prošlog veka, pobeđivala je na najprestižnijim takmičenjima, nastupala na svim najznačajnijim koncertim dvoranama, sa elitnim orkestrima, dirigentima i solistima.

Prema najavi organizatora i festivala BELEF, dolazak Marte Argerič predstavlja muzički i kulturni događaj godine za Beograd i Srbiju.

Slavna muzička umetnica i građanka sveta, poslednji put je gostovala u Beogradu pre 20 godina.

Najprestižnije nagrade i priznanja dobijala je širom sveta, a festivali pod njenim imenom nastajali su sa ciljem da svoj dar i umeće prenese mladim umetnicima i pomogne im u razvoju sopstvenih karijera.

Tako je pomogla izvanrednom hrvatskom pijanisti Ivi Pogoreliću da dostigne karijeru koja ima planetarni uspeh.

Martu Argerič svrstavaju u najveća imena svetskog pijanizma uz Rihtera, Rubinštajna, Rahmanjinova i Gulda.

Ona je postala inspiracija za svetske pijaniste i za klasičnu muziku, i njeno ime u celom svetu izaziva veliku pažnju: njeni koncerti se rasprodaju u jednom danu, a ugovaranje njenog dolaska i gostovanja predstavlja dugotrajan, višegodišnji proces.

Sa Simfonijskim orkestrom RTS, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, umetnica priprema vrhunski muzički spektakl za kraj sezone 9. jula.

Publika će biti u prilici da sluša Martu kao solistkinju u jednom od najizazovnijih koncerata literature za klavir – snažnom i emotivnom delu Morisa Ravela – „Koncert za klavir i orkestar“.

Pored te kompozicije biće izvedena i spomenuta „Simfonija br. 4“ Gustava Malera, u početku osporavana i nazivana „netipičnim Malerovim delom“, dok je danas izazovna za sve vodeće simfonijske ansamble.

U izvođenju ovog dela nastupiće i sopran Marija Jelić, mlada talentovana i često tražena umetnica, koja je svojim interpretacijama skrenula pažnju svetske muzičke publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar