U trendu

Balkansko arhitektonsko bijenale od danas do 16. decembra

BEOGRAD – Balkansko Arhitektonsko Bijenale, koje počinje danas i trajaće do 16. decembra u prostoru bioskopa Balkan, predstaviće više od 350 radova autora iz cele Balkanske regije.

Cilj ove manifestacije je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Želja je organizatora da prikaže i promoviše primere dobre prakse, ali i da pokrene diskusiju na najvažnije teme od interesa za privredu i struku.
Tema 5. BAB-a 21 je „Iconic Nomad in Global Village“, zemlja domaćin je Hrvatska, čije je radove odabrao profesor Saša Begović.
Radove iz drugih zemalja odabrali su Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).
Bioskop Balkan je i ove godine dom balkanskih arhitekata i dizajnera koji će se predstaviti kroz 5 izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizovani projekti, dizajn enterijera i dizajn nameštaja.

U sklopu ovogodišnje BAB izložbe biće prikazani i radovi Međunarodnog arhitektonskog konkursa „ArXellence 2“ koji je realizovala kompanija Alumil u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (UIA).
Pored glavne izložbe, planirani su i prateći događaji poput Međunarodne naučne konferencije „Global Village: Shelter for Resilient Living“, predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, izložba sa panel diskusijom „Brutalizam na Balkanu – Zaštita i rekonstrukcija“ i zložba sa stručnom konferencijom „Savremeni stan u Beogradu“.

Svečano otvaranje bijenala i dodela nagrada su večeras u 18 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.