U trendu

Barokno nasleđe

Srpska barokna teologija, odnosno "Srpsko barokno bogoslovlje: biblijsko i svetotajinsko bogoslovlje u Karlovačkoj mitropoliji 18. veka" naziv je knjige Vladimira Vukašinovića, prve u biblioteci "Srpsko bogoslovsko nasleđe". Sadržaj ove luksuzno opremljene i ilustrovane monografije zasniva se na Vukašinovićevoj doktorskoj tezi, odbranjenoj na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu februara 2008. godine.
Knjiga obuhvata različite bogoslovske discipline – liturgijsko bogoslovlje, biblistiku, crkveno pravo, uporedno bogoslovlje, istoriju crkve. Ona, pri tome, ipak nije samo bogoslovska, jer istorija kulture u širem smislu reči, istorija nastanka i razvoja ideja, takođe biva obrađivana na njenim stranicama. Multidisciplinarnost ove studije proizlazi iz uverenja da je teologija po svojoj prirodi upravo takva: sveobuhvatna, celokupna nauka, nauka koja ne trpi doslovne i dosledne, niti suviše školske podele na naučne discipline i grane. Pažnja autora usmerena je na dva značajna teologa 18. veka čije bogoslovlje do danas nije dovoljno izučavano – episkopa Dionisija Novakovića i arhimandrita Jovana Rajića, kao karakteristične primere nove bogoslovske svesti koja se kod nas pojavljuje u 18. veku, prodirući iz Ukrajine i Rusije u Karlovačku mitropoliju.
Poglavlje "Teologija epohe" odnosi se na analizu odnosa koji su prema novoj školskoj teologiji i praksi kakvu je ona zagovarala imali poglavari Karlovačke mitropolije, dok se zaključni deo bavi pokušajem rusifikacije Srba u ovoj mitropoliji tokom 18. veka, tj. analizom razvoja srpsko-ruskih odnosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.