U trendu

Bekimu u čast: Otvoren festival „Mirdita, dobar dan“

Festival „Mirdita, dobar dan“, godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, otvoren je sinoć u Beogradu. Festival se organizuje treći put i trajaće do 4. juna.

Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmiua, a na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda je obeleženo 80 godina od njegovog rođenja.

Festival je otvoren prikazivajnem kratkog filma o Bekimovoj karijeri, nakon kojeg je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić pročitao je zajedničko pismo premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame povodom 80. godišnjice njegovog rođenja.

„Želimo da odamo priznanje idejama velikog umetnika i humaniste Bekima Fehmiua, povodom 80 godina od njegovog rođenja. Bekim je ostavio neizbrisiv trag, i među Albancima, i među Srbima.

Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije“, navodi se u pismu.

„Bekim Fehmiu je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe.“, navodi se u pismu.

Matić je dodao da veruje da bi se i drugi premijeri u regionu pridružili ovim rečima, i naveo da je potrobeno da pored reči, prostor oko nas ispunimo sadržajem koji će omogućiti da reči zažive i postanu temelj novog vremena, miroljubivog modernog regiona, sa jakim vrednostima i vezama, uz puno tolerancije i poštiovanja, a bez gradnica.

On je naveo da je Festival spomenik za koji bi, kako kaže, i sam Bekim rekao da je adekvatna mera, dodavši da je intenzivna kulturna, društvena, intelektualna komunikcija i saradnja odavanje priznanja i Bekimovom životu, umetosti i vrednostima koje je zastupao.

„Verujem i očekujem da će nastati slični spomenici u slavu tih vrednosti, u slavu Bekima Fehmiua, kao što bi mogla da bude godina Bekima Fehmiua, ili mesec posvećen njemu u Kinoteci…“, rekao je Matić.

Predstavnica nevladine organizacije Građanske inicijative Maja Stojanović, rekla je na otvaranju da je cilj festivala, koji je osnovan pre tri godine, poboljšanje društvenih, političkih i kulturnih odnosa.

Otvaranju festivala prisustvovao je ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka.

Prvog dana festivala prikazan je film „Otac“ nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor sa glumcima.

Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroia „Zmijske noge“ i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulja Kasapoli u „Parobrodu“.

Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata „Odnosi Srbije i Kosova – slika u medijima“ i predstavljena izložba „Pesme riba“ umetnice Bljerte Suroi.

Film „Mislim na tebe“ biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Nakon projekcije biće održana debata „Žene žrtve rata“.

Festival zajednički organizuju Građanske inicijative, Integra (Priština) i Centar za praktičnu politiku.

Ulaz na festival je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.