U trendu

Beogradska filharmonija 20. januara izvodi Malera u Kolarcu

BEOGRAD – Beogradska filharmonija je saopštila danas da će sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvesti 20. januara (20:00) u Kolarčevoj zadužbini Sedmu simfoniju Gustava Malera, na koncertu posvećenom Pragu, u okviru serijala „Na dobrom putu“.

Iz Filharmonije je saopšteno da je Malerovo „veličanstveno delo svojevrsna poslastica za simfonijske zaljubljenike, u trajanju od gotovo 80 minuta“, a pošto je sticajem okolnosti imalo premijeru 1908. godine u Pragu, sada će biti izvedeno na koncertu koji nosi naziv ovog grada.

„Maler je zaštitini znak Felca koji je na putu da sa Beogradskom filharmonijom kompletira izvođenje celokupnog simfonijskog opusa ovog kompozitora, a jedan je od malobrojnih dirigenata na svetu koji je snimio svih deset simfonija“, istaknuto je u saopštenju.

Felc je naveo da je kompletiranje svih Malerovih simfonija „neopisivo iskustvo“, najvažnije u njegovom dirigentskom životu, pošto tog kompozitora voli još od kada je bio dete, a sa osam godina je počeo proučavati njegove partiture.

„Za ovaj poduhvat sam se pripremao 15 godina. Mnogo puta sam izvodio Malerove simfonije sa orkestrima na koncertima i kasnije smo ih snimali. A Sedma simfonija je definitivno najteža. Čekao sam dugo na ovu šansu da je izvedem zajedno sa mojom Beogradskom filharmonijom i sada je konačno došla ta prilika“, poručio je Felc.

Sedma simfonija je puna kontrasta i burnih raspoloženja, baš kao i Malerov život tom razdoblju, a publika će čuti neobične instrumente unutar orkestra, kao što su mandolina, gitara i kravlja zvona, najavila je Beogradska filharmonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.