Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 73. rođendan

BEOGRAD, 20. februara (Tanjgu) – Beogradsko dramsko pozorište (BDP) svečano je danas obeležilo 73. rođendan tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada.

Direktor Jug Radivojević otkrio je u uvodnoj reči da se planira izgradnja nove scene i amfiteatra na otvorenom.

„Ova će godina biti obeležena izvanrednim premijerama, koprodukcijama i gostovanjima, ali i projektovanjem i rekonstrukcijom naše kuće. Očekujemo da će radovi početi 2021. godine, što podrazumeva pripajanje bioskopu ‘Avala’ čija je zgrada odmah iza nas. Time ćemo dobiti treću scenu, a uz uređenje trga, dobićemo naš prvi amfiteatar na otvorenom“, kazao je Radivojević.

Priznanje „Tatjana Lukjanova“ – glavna nagrada za višegodišnji doprinos BDP-u i pozorišnom životu Srbije, uručena je Jagošu Markoviću, reditelju koji je, kako je rečeno, karijeru 1988. godine praktično počeo u ovom teatru, predstavom „Čarapa od sto petlji“ Aleksandra Popovića.

„Za više od 30 godina njegovih šezdesetak režija na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije, kao i u Evropi, značajno su uticale na scenski jezik, savremen pristup klasici, kao i eksplozivan, ekspresivan, specifičan glumački izraz“, pročitao je saopštenje žirija Miki Damjanović, istakavši da je prošle godine Markovićeva postavka „Sumrak bogova“ Ivora Martinića, po filmu Lukina Viskontija, proglašena po oceni kritike i stručne javnosti za predstavu koja je obeležila čitavu 2019.

Marković je primajući nagradu izrazio veliko poštovanje i čast što priznanje nosi ime velike glumice kakva je bila Tatjana Lukjanova.

„Tatjana je imala stvarnu poeziju koja je bila utkana u njeno biće. Sve je bilo odlepljeno od zemlje, uzvišeno, taknuto nečim nadrealnim i ni u jednom trenutku nije bila do kraja na zemlji. To je veliki božji dar i celoživotna posvećenost ovom zanatu koji povremeno postane umetnost kao u njenom slučaju“, kazao je Marković.

Istakao je da je Lukjanova postala simbol ove kuće, te da je jako važno da BDP čuva uspomenu na nju, jer tako čuva i „duhovni identitet bez kojeg nemamo ništa.“

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP-a pripala je Pavlu Pekiću za ulogu Fon Ašenbeka u pomenutoj Markovićevoj predstavi, i Patriku Laziću za režiju komada „Fine mrtve d(j)evojke“ Mate Matišića.

Glumačkom ansamblu predstave „Plastelin“ (Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić) u režiji Marka Torlakovića pripala je Specijalna nagrada za kolektivnu igru u kojoj su „svoje umetničke individue podredili specifičnom konceptu predstave.“

Prizanje za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za uložen trud i ostvarene rezultate u radu, „koji su doprineli nesmetanom funkcionisanju u svakodnevnim poslovima, kao i u redovnoj produkciji“, dodeljeno je Bojani Karajović – pomoćniku direktora; Dragani Dragićević – poslovnom sekretaru; Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu – majstorima svetla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.