U trendu

Besplatan prvi dan Mikser festivala

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti održaće se od 25. do 28. maja na mestu na kome je sve i počelo – u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, na adresi Dunavski kej 46, pod autobiografskim sloganom „Migracije“.

Omiljena lokacija publike Mikser festivala ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta.

Festivalska kapija za posetioce biće otvorena 25. maja od 17 sati, a celokupan program prvog dana festivala je besplatan.

Ovogodišnji festival ima dve muzičke bine: River stage i Square stage.

Zvanična ceremonija otvaranja festivala zakazana je za četvrtak 25. maj u 20 časova i tom prilikom posetioce će na „Square bini“ dočekati gudački orkestar „Lola Klasik“ na čelu sa umetničkim rukovodiocem Ljubišom Jovanovićem.

Ansambl „Lola Klasik“ oformljen je 2010. godine u okviru Amaterskog kulturno-umetničkog društva „Lola“ i njihov repertoar se kreće od klasične do savremene muzike, uključujući i dela srpskih kompozitora.

Istog dana „River stage“ će otvoriti Aleksandar Sedlar, koga publika poznaje kao kompozitora klasične muzike, dirigenta, aranžera i multiinstrumentalistu, koji je nastupao sa najpoznatijim muzičarima klasične, pop i rok scene, a na Mikser festivalu predstaviće se u potpuno drugačijem svetlu, sa novom autorskom muzičkom idejom pod imenom „Sale i Sedlari”.

Nakon njega u 22 sata pod reflektore „Mikser River stage“-a izaći će Marko Luis koji je dve godine nakon prvog samostalnog albuma „Shine on me“, izdao novi album pod nazivom „Beskraj“ na kome je sarađivao sa poznatim umetnicima kao što su Vasil Hadžimanov (Srbija), Vlatko Stefanovski (Makedonija ), Bobo (Bugarska), Adnan Šaran (BiH), Božo Vrećo (BiH) i drugi.

Mikser festivala će ugostiti i neke od najkreativnijih kompanija iz oblasti gejminga, VFX-a i IT edukacije u posebnom silosu pod nazivom „Digital Arts Expo Powered By Nordeus“.

Pored Nordeusa, koja je inicijator i pokrovitelj „Digital Arts Expo“-a, na festivalu će biti prisutne i kompanije: 3Lateral, Bunker VFX, Cofa Games, Crater Studio, EiPix, Fried, Mad Head Games, Take One, Nova Iskra, Qube 3D i Startit.

Istog dana u drugom silosu u „Art Zoni“ sa početkom u 17 časova biće otvorena regionalna multimedijalna izložba „Black Box 2017-Pad u budućnost“, a drugom silosu će biti održana promocija časopisa „Elementi“ u organizaciji Centra za promociju nauke. Nakon toga uslediće sastanak pod nazivom “Više od izbeglice” koji organizuje Refugee Aid Miksalište.

U trećem silosu svečanim otvaranjem internacionalnih izložbi dizajna “Ghost project” i “Kuća za sve naše ljude – MH Sarajevo” u 18 časova biće predstavljen program posvećen dizajnu.

U EDU paviljonu od 17 do 19.30 časova „Dizajn marathon“ vodiće Valentin Vodev iz Austrije.

U Kids Zoni koja se nalazi na Trgu festivala, za najmlađe, Isidora Ivanović iz DivArt-a će održati dečju radionicu „Stvaranje budućnosti“, a nakon toga Crveni krst uz podršku Unitasa održaće radionicu za decu pod nazivom „Miša i Maša“ od 18.30 do 20 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar