U trendu

Bez straha: SrednjoĆĄkolci izveli predstavu „Necenzurisani“ u REX-u

Predstava je nastala kao rezultat edukativno-kreativnog programa „Odeli me!“, koji je Grupa „Hajde da…“ sprovela sa srednjoĆĄkolcima sa teritorije Grada Beograda, a u okviru projekta „Odeli me! – EU i nacionalni i kulturni identitet: istine i predrasude“, kazala je Tanjugu Milica Ponjević voditeljka procesa nastajanja predstave „Necenzurisani“ koja je večeras izvedena u Kulturnom centru REX.

„Necenzurisani“ je predstava koju izvode srednjoĆĄkolci.

Ona odslikava stavove, miơljenja i vrednosti mladih ljudi koji pokuơavaju da pronađu svoje mesto u koordinatnom sistemu vrednosti.

Ponjević naglaĆĄava da su srednjoĆĄkolci u okviru ovog programa kroz obradu knjiĆŸevnih dela, bavili slikom Evrope i njenih vrednosti, uočavajući sličnosti i razlike između naĆĄeg i ĆĄireg kulturnog prostora.

„Neke od tema koje smo obrađivali su: interkulturalno razumevanje, nacionalni identitet, kulturoloĆĄki obrasci, religijska različitost i religijska tolerancija, odnosi moći unutar druĆĄtva, kao i između drĆŸava, mali čovek i ideali, geopolitičke predrasude, ljubav, odnos prema manjinama, pitanje ljudskih prava, rodnih pozicija“ kazala je Ponjević.

Ceo projekat „Odeli me“ je finansiran od strane Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Partneri na projektu su: „Unija srednjoĆĄkolaca Srbije“, Kulturni centar „REX“, „Medicinska ĆĄkola Zvezdara“, „Sedma beogradska gimnazija“ i Pravno-birotehnička ĆĄkola „Dimitrije Davidović“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.