U trendu

Biljani Marković Jevtić nagrada izdavačke kuće Klet

BEOGRAD – Dodela nagrada pobednicima 5. Čitalačkog maratona izdavačke kuće Klet za mlade čitaoce uzrasta 11-14 godina upriličena je danas u Vukovoj zadužbini u Beogradu, a prvoplasirani roman je „Četiri karte za Havanu“ Biljane Marković Jevtić.

„Što se mog romana tiče, ideja je bila da se prikaže čvrsta emotivna veza između deke i njegovih unuka… On je od dece koja se igraju telefonima i borave na društvenim mrežama napravio decu koja su aktivna, koja se bave sportom… Ovime je deka motivisao unuke, a deci je i potrebna motivacija da bi se aktivirala“, izjavila je autorka Marković Jevtić.

Po njenim rečima, roman je dobio naziv „Četiri karte za Havanu“ jer je u njemu deka želeo da njegovi unuci posete Kubu kao zemlju njegove mladosti, Kubu u kojoj je živeo Hemingvej i gde je napisao svoje najpoznatije delo „Starac i more“.

„Nadam se da će mladi čitaoci pročitati ovu knjigu i iz nje uspeti da izvuku nešto što će im kasnije u životu biti korisno“, navela je Marković Jevtić.

Po mišljenju stručnog žirija, „roman „Četiri karte za Havanu“ odiše bodlerovskom čežnjom za putovanjem, čežnjom koja nije samo potreba da se osvoje novi prostori, već i tuga za nekim drugim, prošlim i budućim vremenima koja nam uvek izgledaju privlačnija od sadašnjeg“.

Biljana Marković Jevtić objavila je do sada više romana za decu i mlade, kao i radio drame.

Za roman „Navijam za šaptača“, koji je objavljen u drugom kolu Kletovog Čitalačkog maratona, je 2020. godine osvojila nagradu Dositejevo pero.

Pored prvonagrađenog romana, u petom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani „Aleksija druga“ Branke Trifunović, „Izlet u budućnost“ Aleksandra Maričića, „Bokvica“ Milanke Stankić i „Žorž, kralj đavolski“ Slobodana Zorana Obradovića.

„Ovu akciju smo počeli sa idejom da podržimo autore koji pišu za mlade od 11 do 14 godina. Po nekim istraživanjima, to je upravo period u kojem deca prestaju da čitaju i tako smo započeli akciju podsticanja autora da pišu o temama u kojima se mladi mogu pronaći, i istovremeno da podržimo i čitanje i razmišljanje o pročitanom“, istakla je direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić.

Knežević Orlić je dodala da se ova društveno-odgovorna akcija svaki put pokazala veoma uspešnom i da su, podstaknuti njom, čitalački klubovi postali veoma aktivni i da deca na društvenim mrežama glasaju za svoje omiljene završetke knjiga, postavljaju pitanja i komentarišu.

Do sada je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 500 čitalačkih klubova sa oko 10.000 učenika.

Ovu akciju podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.