U trendu

BINA od 26. maja do 7. jula u Beogradu

BEOGRAD – Beogradska internacionalna nedelje arhitekture (BINA) biće švečano otvorena 26. maja (19:00) izložbom „Nagrade i konkursi 2021-2022“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, a manifestacija će trajati do 7. jula, najavili su danas organizatori.

Na konferenciji za novinare na kojoj su govorile predstavnice BINA Jelena Ivanović Vojvodić, Jelena Brajković i Danica Prodanović rečeno je da će izložba trajati do 12. juna i predstaviće pobednička rešenja sedam arhitektonskih konkursa za Beograd.

Kako je rečeno, u okviru „Nagrada i konkursa“ biti zastupljeni konkursi za proširenje depoa Narodne biblioteke Srbije, za paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za kreativno-inovativni centar „Ložionica“, za metro stanicu linije 1 i drugo.

„Ta tema je na neki način ponovo pokrenuta u većem obimu, s obzirom da, posle zatišja zbog pandemije i ostalih okolnosti, imamo više od deset različitih konkursa koji se tiču i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom gradu“, navela je Ivanović Vojvodić.

Organizatori su najavili da će izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajati od 16. juna do 7. jula, i u digitalnom formatu biće prikazano 532 nominovanih projekata iz 41 zemlje.

BINA je i suorganizator retrospektivne izložbe „Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta“ koja će biti večeras (19:00) otvorena u Galeriji SANU, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom.

Prodanović je rekla da je izložba kojom se obeležava 125. godišnjica rođenja velikana srpske arhitekture Dobrovića „jedan od važnijih blokova“ programa ovogodišnje BINA.

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” od 2. juna u „BINA kabini“ na Fakultetu likovnih umentosti biće predstavljeni mladi autori „Modelart Arhitekti” iz Novog Sada, a „Nagrada Piranesi“ je revija recentne arhitekture iz regiona počev od 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta.

Brajković je najavila da će se tokom manifestacije program „Dobar urbani život 2“ baviti kroz interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu zdravljem, hranom, igrom i digitalnim okruženjem, odnosno temama od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju.

Kako je najavljeno, značajan deo programa BINA kao i svake godine biće šetnje “Narodna biblioteka Srbije/Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu/Proširenje”, “Urbane memorije Donjeg Dorćola” i drugo.

Kao i prethodnih godina BINA će u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu „Zajedničko planiranje bloka 37” čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka.

„Interaktivnim pristupom BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu“, najavili su organizatori.

U okviru BINA biće održani brojni drugi programi izložbi, šetnji, radionica, filma, diskusija, predavanja autora nagrađenih rešenja i ostalo.

„Izuzetno smo ponosni što istrajavamo u ovim vremenima i što možemo svake godine da ponudimo zanimljiv program. Najveća i programski najstarija celina je program predstavljanja velikana arhitekture. U fokusu je i celina ‘Nagrade i konkursi”, rekla je Ivanović Vojvodić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.