U trendu

Bitef od 24. septembra do 2. oktobra

Pozorišni festival Bitef biće održan od 24. septembra do 2. oktobra u Beogradu, a slogan jubilarnog, 50. festivala je „Na ledjima mahnitog bika“.

Program je posvećen izbegličkoj krizi, „zatvaranju granica i postavljanju ograda, evropskoj izolaciji i neokolonijalnom pogledu koji zapadna evropa gaji prema neevropskim narodima“, rekao je umetnički direktor festivala Ivan Medenica.

„Svedočimo tome da se u Evropi dižu žice i zidovi i mi smo opet granica, samo izmedju bogatog i nekada osionog severa i siromašnog juga“, rekao je Medenica uporedjujući sadašnjost sa vremenom kada su Mira Trailović i Jovan Ćirilov osnivali festival i kada je Jugoslavija bila, kako je rekao, izmedju istoka i zapada.

U glavnom programu festivala će biti predstavljeno 12 predstava iz devet zemalja  –  „Kantor dauntaun“ iz Poljske, „6&7“ iz Kine, „Urnebesna tema“ iz Austrije, „Saosećanje. Povest o mašinkama“ iz Nemačke, „Ambasador: Nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem“ iz Nemačke, „Softmašin“ iz Singapura, „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“ iz Srbije, „Svita br. 2“ iz Francuske, „Samo moje“ iz Srbije, „Jašući oblak“ iz Libana, „Rodoljubci“ iz Srbije i „Nad grobom glupe Europe“ iz Hrvatske.

Festival će, 25. septembra, otvoriti predstava „6&7“ plesnog pozorišta Tao iz Kine u Narodnom pozorištu.

Selektorska festivala Anja Suša kazala je da Bitef ima privilegiju da prvi put na prostor Balkana dovede svetski poznato plesno pozorište.

„Uprkos očekivanjima onih koji dugo prate Bitef da kada god imamo izvodjače iz drugih kultura očekujemo neku vrstu folklora, suprotno takvim očekivanjima, ovog puta je reč o jednom savremenom teatarskom dogadjaju koji sumira nasledje savremenog plesa i predstavlja ga u autentično autohtonoj formi uz izvodjenje briljantnih plesača“, rekla je Suša.

Medenica je, na konferenciji za novinare, rekao da će 24. septembra biti održan „prolog dan“, odnosno da će program toga dana biti posvećen jubileju festivala, kroz četiri izložbe i predstavu poljskog teatra iz Bidgošča „Kantor dauntaun“ (Kator downtown) koja predstavlja neku vrstu „rekonstrukcije“ predstave „Mrtvi razred“ Tadeuša Kantora, koja je izvedena na desetom Bitefu.

„Kantor dauntaun je promišljena i sofisticirana kombinacija rekonstrukcije čuvene predstave istorijske avangarde ‘Mrtvi razred’ i video instalacija sastavljene od nekoliko intervjua s akterima njujorške pozorišne avangarde iz druge polovine 20. veka“, rekao je Medenica.

On je dodao da će na ovogoidišnjem Bitefu publika moći da vidi dramsko pozorište, predstave predavanja, performans, dokumentarno pozorište i druge žanrove.

Ministar kulture Ivan Tasovac kazao je da je Bitef primer institucije koja „diše sa vremenom“ i da je na pedesetogodišnjicu potrebno odati počast onima koji su Bitef stvarali i branili kroz godine.

Za ovogodišnji Bitef Grad Beograd je izdvoji 20 miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 15 miliona dinara, dok su kulturni centri i ambasade donirali oko dva miliona dinara.

U okviru Bitefa od biće održan Kongres Medjunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (26. septembar do 1. oktobar), kada će biti dodeljena nagrada „Talija“ afričkom dramskom piscu iz Nigerije Femiju Osofisanu.

Selektorka festivala Anja Suša danas je zvanično potvrdila da od naredne godine neće obavljati tu funkciju.

„Ovo je poslednje izdanje na kome sam angažovana kao selektor. Pokušala sam da svoj angažman obavljam savesno i odgovorno koliko je to bilo moguće“, rekla je Suša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.