U trendu

Bogat program koncerata u Beogradu i Srbiji ove nedelje

BEOGRAD – Pijanista Aleksandar Madžar, instrumentalni sastav LP Duo, festival klasične muzike BEMUS, konferencija i festival “Indirekt”, umetnica sevdaha Amira Medunjanin, neki su od muzičkih događaja koji će se realizovati ove nedelje u Beogradu i Srbiji.

Koncertna sedmica je počela u ponedeljak Gala događajem Opere i teatra Madlenijanum, u okviru 53. izdanja festivala Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, gde su nastupili kao solistkinje – škotska violinistkinja Kandida Tompson i poznata srpska violončelistkinja Ksenija Janković, koja živi u Nemačkoj, uz dirigenta Dejana Savića.

BEMUS lagano ide ka svom finalu, i 10. novembra sledi nastup uspešnog pijaniste Aleksandra Madžara na Kolarcu, kojim će krenuti u svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama, a program je sledeći – Ludvig van Betoven: “Sonata za klavir op. 2, br. 1,2 i 3, Dijabeli varijacije op. 120”.

Ovaj vrhunski umetnik – virtuoz na klaviru često na turnejama po Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi i na Dalekom Istoku, a stiže da bude i profesor na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu. Inače često ima koncerte u Beogradu, upravo na Kolarcu, sa Beogradskom filharmonijom ili u poznatom ciklusu “Kolarac – Moj svet muzike”.

Iste večeri će se održati duže odlagan događaj: (Ne)Normalni bend – “Koncert u čast Vlade Divljana” u Kombank Dvorani.

Nakon dva rasprodata nastupa na Kolarcu početkom godine, usled velikog interesovanja, otvoren je i treći koncert posvećen velikom rok umetniku, ili džentmenu rokenrola, koji nas je prerano napustio – Vlada Divljan.

Sastav „(ne)normalni“ sviraće pesme iz svih perioda Vladine bogate muzičke karijere, tako da će deo repertoara činiti i najveći hitovi grupe „Idoli“.

Gost na sva tri koncerta biće Zdenko Kolar, član legendarnih „Idola“ koji je godinama svirao sa Divljanom i bio deo “(Ne)Vladine organizacije” kao i “Old Stars benda”.

Pored Kolara, na scenu će izaći i Bojan Gluvajić iz benda „Ničim Izazvan“, Sara Vučenović (violončelo), Uroš Tomović (klavir).

Umetnica iz BiH za sevdah i specifične obrade poznatih numera, Amira Medunjanin, kao i prošle godine, i sada će održati tri koncerta – 12, 13, 15. novembra, isto u Kombank Dvorani.

Interpretatorka sevdalinki i tradicionala svetskog glasa će, na taj način, ponovo pružiti omiljenoj prestoničkoj publici trostruki doživljaj koji je priredila u pandemijskim uslovima, u oktobru 2020, kada su svi koncerti kapaciteta do 500 mesta, bili rasprodati.

„Mesto susreta, Kombank dvorana. Družimo se čak tri dana, veliko radovanje! Vidimo se!“, poručila je muzičarka, koja je uvek redovno imala rasprodate koncerte u Velikoj sali Sava centra.

Medunjanin ovim nastupima nastavlja promociju aktuelnog albuma “For Him And Her” (2020), sa 12 obrada klasika Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić.

Letnji period, ispunjen festivalima, iskoristila da predstavi ovo izdanje koncertima na 20. izdanju EXIT-a, Banjaluka festu, Nikšiću, Tivtu, Umagu, Zadru, Zenici, Subotici, Tuzli, Podgorici.

Pred Beograd, Amira je imala i holandsku turneju, od 24. oktobra do 6. novembra.

Za zvanično zatvaranje BEMUS-a predviđen je program 12. i 13. novembra u Malom pozorištu Duško Radović – opera za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića, nastala prema pričama Desanke Maksimović, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija “MOTO”.

Ova opera izvedena je prvi i jedini put pre 70 godina, februara 1941, a njen dalji život na sceni prekinuo je Drugi svetski rat.

Tradicionalno, u planu je “BEMUS na bis” 14. novembra. u Kolarčevoj zadužbini kada će drugi koncert svog osmodelnog serijala izvesti opet pijanista Aleksandar Madžar.

Istaknuti pijanistički sastav “LP Duo”, posle uspešnog koncerta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, nastupa na festivalu “Sonar” u Barseloni, kao i na BELEF-u 2021 na Kalemegdanu, u subotu, 13. novembra dolazi u Novi Sad, odnosno u – Sinagogu.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović vraćaju se posle dve godine na ovo mesto i sada su spremili neke od najnovijih autorskih kompozicija za dva klavira i sintisajzere koje su komponovali u proteklom periodu izolacije – pandemije.

Novosadska publika će imati specijalnu priliku da premijerno čuje i neka od dela sa najnovijeg albuma “LP Duo plays Božičević”, koji će biti objavljen 19. novembra.

Rok pesnik i muzičar alternativnog pravca Nikola Vranjković, posle uspešnih koncerata ovog leta u Beogradu (klub Fest, Beer fest na Ušću, Zappa barka, BitefArtCafe), i skoro svuda po Srbiji, nastupiće 13. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina.

Nedavno je svirao u Požarevcu, a onda početkom decembra dva puta će nastupiti u Novom Sadu (1.12. i 2.12.), u Pančevu ( klub Apolo 4.12.), kao i u Beogradu 28.12. u Kombank Dvorani.

Za kraj ove sedmice, sledi poznata muzička međunarodna konferencija: “INDIREKT Showcase festival, prvi put na jednom mestu, 12, 13. i 14. novembra u Domu Omladine Beograda.

Festival je zasnovan na kombinaciji koncertnih nastupa sa tribinama i diskusijama na temu muzičke industrije, trendovi u marketingu, gde učestvuju predstavnici diskografskih kuća i muzičari.

Na repertoaru će biti tri konferencije i 18 nastupa pretežno alternativnih grupa Srbije i regiona – hrvatski bend “Klinika Denisa Kataneca”, “Gazorpazorp”, Ana Avramov, “Koala Voice”, “KUKLA”, “Klotljudi” i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.