U trendu

Bojović: Najveća izložba o Dučiću u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim“ akademika Zlate Bojović biće otvorena 7. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, autorka za Tanjug kaže da je reč o najvećoj izložbi do sada o našem pesniku, piscu i diplomati.

Ova postavka započinje obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pesnika.

Po rečima autorke Bojović, izložba “ima za zadatak da u celini predstavi Dučićeve najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, prvenstveno književnom, koji mu je doneo veliku zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave.

Bojović je za Tanjug kazala da reč o dosad najvećoj izložbi o Dučiću.

„Postavka je neka vrsta likovne biografije Dučića od rođenja u Trebinju do povratka u njegov rodni grad. Sakupili smo predmete, ostatke njegove ostavštine, rukopise, veliki broj autografa…Sakupljali smo te artefakte po različitim institucijama , najpre u Trebinju…“ kazala je Bojović.

Prema njenim rečima postavka izložbe nosi uzbuđenja i za stručnu javnost.

„Onaj ko se razume u Dučićevo stvaralštvo sa velikim uzbuđenjem će gledati u rukopis naslovljen „Blago cara Radovana“ ali i knjigu sa istim naslovom. Za one koji nisu toliko upućeni pripremili smo 150 dokumenata o Dučićevom životu među kojima ima mnogo fotografija koje dočaravaju njegovu biografiju“ kazala je Bojović.

Postavka se sastoji od osam celina koje prate Dučića od rođenja, te preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, sve do kraja života i „povratka“ na večni počinak u Trebinje.

Građa za ove odeljke dobijena je iz većeg broja biblioteka i arhiva (iz Trebinja, Narodne biblioteke Srbije, arhiva i biblioteke SANU, privatnih kolekcija, i drugih).

Ovom prilikom će po prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih dela, od kojih neka predstavljaju velike retkosti.

Na izložbi je izložena i Dučićeva bista čiji je autor Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Pored toga, za ovu priliku snimljen je i film koji će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe, a koji dočarava Dučićevo Trebinje i predstavlja sve znamenitosti u tom gradu za koje je Dučić zaslužan,ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo večno prebivalište – Gračanicu.

Dan nakon otvaranja izložbe, 8. septembra biće upriličena Svečana akademija u čast ovog velikog jubileja, a nakon toga, 9. i 10. septembra, biće održan naučni skup posvećen Dučićevom životu i delu.

Zbornik radova sa ovog skupa biće objavljen sledeće godine.

Osim toga, u vremenu do skupa će na srpskom i engleskom jeziku biti objavljena i knjiga „Jovan Dučić – život, delo, vreme“ koja daje pregled pesnikovog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živeo i delovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.