U trendu

Borski susreti „Novim putevima u novu budućnost“

BOR – Borski susreti u okviru internacionalnog kustoskog projekta „Novim putevima u novu budućnost“ biće održani od 15. do 19. septembra na nekoliko lokacija u Boru, saopštili su organizatori.

Na ovom događaju okupiće se transnacionalni istraživački tim i partneri projekta, koji će podeliti svoja istrazivanja i emotivni i intelektualni rad kroz niz susreta uzimajući kinesku inicijativu „Pojas i put“, i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu kao polaznu tačku.

Organizatori su „Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude“ i Narodna biblioteka Bor, a događaj je koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić.
Arhitektica Jelica Jovanović će organizovati šetnje sa saradnicima dr Visom Tasićem (inženjer elektrotehnike), Milošem Božićem (član Mesne zajednice Krivelj), Katicom Radojković (koja se bavi proizvodnjom i prodajom sira) i Nemanjom Stefanovićem (student).

U planu su i tri večere kineske hrane koje će umetnik Hu Jun koncipirati spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji sprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u borskom Ciđinu.

„U momentu kada čitate ovo saopštenje, trebalo bi da je sve već spremno za Borske susrete, koji se odvijaju u sklopu projekta Novim putevima u novu budućnost, te vas očekujemo da zajedno šetamo kroz Bor. Bor je mali grad, ali u njemu se nalazi naš domaćin ovih susreta – Narodna biblioteka Bor. Bor je, takođe, poznat po ležištima bakra i rudarskoj industriji, koja se razvija od početka 20. veka, ali i po tome što je rudarsko-metalurški kompleks nedavno kupio kineski rudarski gigant Ciđin (Zijin). Kinesko investiranje u borsku rudarsku industriju proizvelo je mnoštvo novinskih napisa povodom raseljavanja stanovništva, eksproprijacije zemljišta i zagađenja“ kazala je Biljana Ćirić.

Projekat je inicirala i koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić, koja je bila i kustoskinja paviljona Republike Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji. Osnovala je obrazovnu platformu šta kustosiranje treba/može da uradi? 2018. godine. Bila je nominovana za Nagradu za kustose „Nezavisna vizija“ (Independent Vision Curatorial Award, 2012), koju dodeljuje međunarodno udruženje nezavisnih kustosa ICI.

Trenutno razvija dugoročni projekat koji se bavi kineskom inicijativom Pojas i put, naslovljen Novim putevima u novu budućnost. Pohađa praktične doktorske studije kustoskih praksi na Fakultetu za umetnost, dizajn i arhitekturu Univerziteta Mona“ u Melburnu.
U ovom istraživanju partneti projekta su : šta bi kustosiranje moglo/trebalo da bude (Beograd), Zdenka Badovinac (Ljubljana), Umetnički muzej Rokband (Šangaj), Muzej Tajms (Guangdžu), ArtCom (Astana), Robel Temesgen i Sinkne Ežetu (Adis Abeba) i Narodna biblioteka Bor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.