U trendu

Bravo: Nova serija poštanskih marki sa likovima velikana glume

Nova serija poštanskih maraka sa likovima velikana srpskog glumišta Marije Crnobori, Dragana Nikolića, Nikole Simića, Olivere Marković, Bekima Fehmijua, Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bore Todorovića i Ružice Sokić, koju su objavili Javno preduzeće „Pošta Srbije“ i Udruženje dramskih umetnika Srbije, predstavljena je danas u Ateljeu 212.

Direktorka JP „Pošta Srbije“ Mira Petrović rekla je da je mnogo vremena provela u Ateljeu 212, da su glumci, čiji su likovi na poštanskim markama, obeležili njen život i da su poštanske marke jedan od načina da njih zapamte i nove generacije.

O glumcima, čiji su se likovi našli na markama autorke Marine Kalezić, govorili su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Ljiljana Dragutinović, Vesna Stanković, Rada Đuričin, Feđa Stojanović, Milan Caci Mihailović i Renata Ulmanski.

Bojković je o Mariji Crnobori rekla da je bila jedinstvena glumica markantne pojave, heroina i štabilan oslonac Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja.

Popović je podsetila na reči reditelja Gorana Markovića, koji je za svoju majku Oliveru Marković rekao da je bila glumica od rođenja, da je bila slavna, voljena i poštovana, ali ne i srećna i da je na kraju svog puta osećala gorčinu, što je „verovatno sudbina svakog glumca“.

Dragutinović je Bekima Fehmijua doživljavala kao brata i poštovala ga zbog njegove čestitosti i viteštva.

„Na sceni je isijavao prirodnom snagom, a ja sam ga doživljavala lično. Bio je jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca, ali vrlo skroman i u najvećoj popularnosti. Imao je snagu da kao umetnik učini mnogo za svoju državu i odnose među narodima“, istakla je Dragutinović.

Vesna Stanković je Ružicu Sokić nazvala velikom divom nenadmašnom u ostvarivanju prvenstveno uloga u komedijama, ali i u dramama, pozorišnim gladijatorom kome ništa nije bilo teško, velikim borcem za umetnost i pozorište, koji se borio i sa vetrenjačama.

Đuričin je podsetila na nezaboravne glumačke bravure Nikole Simića, na ovacije „kao na rok koncertu“ tokom 43 godine igranja kultne predstave „Buba u uhu“, osvrnula se na Simićevu nepresušnu energiju sa kojom je igrao i ozbiljnost sa kojom je pristupao svakoj predstavi i pročitala pesmu „Zbogom, zeče“ učenice Devete beogradske gimnazije Tanje Miletić posvećene velikom glumcu.

„Kada pomislim na Gagu (Nikolića) imam dvostruko osećanje – ljudsku ozarenost jer je bio veseljak, duhovit i voljen čovek, a istovremeno nije mistifikovao svoju profesiju i ogromnu popularnost, i tugu što ga nema. On nedostaje ovom Beogradu“, rekao je Feđa Stojanović.

Mihailović je primetio da je „naš dragi Borivoje (Todorović) ponovo spreman na nova putovanja“ i podsetio na Borino „putovanje“ kroz Atelje212 i ostala pozorišta „duhovitog i neodoljivog šarmera i drugara, glumca jedinstvenog talenta“, o kome je najbolje i najiskrenije pisala u knjizi „Šaka soli“ njegova sestra, velika Mira Stupica.

Renata Ulmanski je istakla da je Đuza Stojiljković čudo, koje „izaziva divljenje svojom neobičnošću“.

„Poznavala sam i Đuzu i Vlastimira. Đuza je bio šarmer, društven i duhovit, a Vlastimir melanholik i samotnjak. U jednim periodu bio je samo Đuza, pa su neko vreme naporedo išli i Đuza i Vlastimir, a onda je Đuza počeo da zaostaje, a Vlastimir je bio sve prisutniji“, kazala je Ulmanski.

JP „Pošta Srbija“ i UDUS izdali su 2003. godine prvu seriju poštanskih marki pod nazivom „Poznati srpski glumci“ sa likovima Ilije Stanojevića, Dobrice Milutinovića, Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Raše Plaovića, Milivoja Živanovića, Mije Aleksić i Zorana Radmilovića.

U seriji „Velikani srpskog pozorišta“ (2005) štampane su marke sa likovima reditelja Jovana Đorđevića, Milana Predića, Milana Grola, Mire Trailović, Soje Jovanović, Huga Klajna, Mate Miloševića i Bojana Stupice.

Usledile su serije „Velikani srpskog glumišta“ 2007, 2009, 2011. i 2013. i „Znameniti srpski reditelji“ 2015, a povodom 50 godina Bitefa izdate su marke sa likovima Mire Stupice i Jovana Chirilova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar