U trendu

Centar SANU i Univerzitet u Kragujevcu obeležili 30 godina rada

BEOGRAD – Akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, danas je u Beogradu otvorio Svečanu akademiju povodom 30 godina rada Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i tom prilikom istakao da ova ustanova nedvosmisleno potvrđuje sve važne razloge svog postojanja, u proslavi značajnog jubileja.

Kostić je podsetio da je Srpska akademija nauke i umetnosti u Beogradu pokrenula inicijativu za osnivanje centara na naučno istraživanje – dva velika univerziteta, u Nišu i Kragujevcu.

„Zapravo se radi o jednostavnom saznanju da se akademski prostor Srbije proširio, da su spomenuti univerziteti iznedrili veoma značajne stvaraoce na polju nauke i umetnosti, tako da takvi termini nemaju opravdanja“, izjavio je Kostić.

Centar za naučnoistraživački rad čiji su osnivači SANU i Univerzitet u Kragujevcu, osnovan je 21. maja 1991. godine sa ciljem podsticanja i razvoja naučno-obrazovne i kulturne delatnosti šireg područja koje naginje Univerzitetu.

Prvi upravnik Centra bio je akademik Dragoslav Srejović (1931-1996), arheolog rodom iz Kragujevca, koji je tu dužnost obavljao od osnivanja Centra, do svoje smrti.

Kako je naveo Kostić, tog posla se Srejović prihvatio zbog poslovičnog osećaja obaveze, koji je bio blizak tim starijim generacijama srpskih intelektualaca, a imali su veliku ljubav prema svom rodnom gradu.

SANU i Univerzitet u Kragujevcu potpisali su 2011. godine Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa, a 2017. donet je Pravilnik o radu i promenjena je organizaciona struktura Centra u cilju njegovog efikasnijeg rada.

Kostić je otkrio da Centar u Kragujevcu u narednom periodu ima plan da realizuje program finansiranja naučno istraživačkih i umetničkih projekata mladih straživača univerziteta u ovom gradu.

Ogranak SANU u Nišu osnovan je 2016., čime je prestao sa radom Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu, formiran 1990. godine, dok je ogranak SANU Novog Sada nastao sjedinjavanjem Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, osnovane 1979., i SANU, posle donošenja Zakona o SANU 1992. godine.

„Želimo da gradovi u kojima se osnivaju Centri budu dopunske kuće u kome se gaji autentična i raznovrsna aktivnost. Nema razloga da tako ne bude i u Kragujevcu, toj staroj prestonici ove zemlje, koja je konačno i iznedrila ovu akademiju“, istakao je Kostić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar