U trendu

Ciklus „Mesec nezavisne scene“ tokom februara u Bitef teatru

BEOGRAD – Ciklus “Mesec nezavisne scene” nastavlja se i ove nedelje u Bitef teatru gde će večeras biti izvedena predstava “Kolo” u produkciji Grupe NEUT.

Koautori i izvođači su – Simonida Žarković, Đorđe Živadinović Grgur, Jana Milenković, Isidora Popović, Jovana Stojić.

Istraživački scenski projekat „Kolo“ realizovala je Grupa Neut, koja je nastala samoinicijativno tokom edukativnog programa „Pužle“ u organizaciji „Stanice – servisa za savremeni ples“.

Oni se bave izvođačkim umetnostima u oblasti savremenog plesa i performansa.
Pozorišni ciklus „Mesec nezavisne scene“ u trećoj nedelji programa od 3. do 5. februara bio je realizovan sa još tri predstave u Bitef teatru, kao tri projekta studenata završnih godina Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) i Instituta za umetničku igru – „Lux in Tenebris“, „Bruklin i mačke u kontejnerima“ i „Praktični vodič kroz sujeverje“.

Predstava „Re-membering 1:11“ kao projekat savremenog plesnog izraza, otkazuje se za izvođenje 9. februara, i za sada se traži novi datum.

Sledeći će gostovati projekat „Carlotta Grisi – od Vižinade do vječnosti“ 11. februara, koji prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, rođene u malom, bajkovitom istarskom gradiću Vižinadi.

Zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg).

Predstavu je režirala Ljiljana Gvozdenović, pisac teksta i songova, kao i učesnik je Annamaria Serda, uz nju nastupa Ronald Braus, u produkciji Umetničkog festivala “Rovinj, Art & More” i “Opera b.b.”.

Ovo je ujedno i praktičan deo Umetničkog Doktorata glumice Annamarie Serde koji radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović, na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu.

Scensko delo „Talentovani, pa šta?“ 12. februara će pokazati kako na kritički i duhovit način sagledava problem (ne)ambicioznosti mladih u Srbiji i odsustva podrške društva mladima da ostvare svoje talente.

Osam mladih ljudi se nakon tri godine okuplja na proslavi godišnjice male mature i suočava sa pitanjem – imaju li šta da slave?

Omladinsku pozorišnu grupu POKUS čine srednjoškolci i studenti iz Beogrda i drugih gradova u Srbiji, a grupu vode dramske pedagoškinje Nataša Milojević, Sunčica Milosavljević, Olivera Milojević Čavić Reprezentativnog udruženja u kulturi Bazart.

Delo „Amplituda“ na programu 14. februara je audio-vizuelna predstava gde je nosilac radnje zvuk, a prisutni su izvođači – Katarina Ranković, Sonja Vukićević, Katarina Orlandić i Aleksander Zain.

Ideja, koncept i režija je u rukama pijanistkinje Katarine Ranković, koja stvara iz oblasti muzike, teatra, filma i performansa. Završila je master studije na FMU u Beogradu, dok sa performativnom predstavom „Amplituda“ završava doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom Gorana Markovića.

U svom autorskom radu komponovala je muziku za mnoge predstave u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Komad „21 skok“ biće odigran 22. 02. i kompletan autor je Dina Radoman – koncept, režija, dramaturgija i dizajn, dok igraju – Nevena Radulović, Nikola Stanković, Miona Petrović.

Kako najavljuju iz tima ove predstave – iako je predstava u potpunosti sačinjena od savremene poezije pisane u slobodnom stihu, bez dodatog teksta (51 pesma, 21 pesnik), ona ima veoma jasan narativ koji nimalo nije komplikovan za praćenje.

Ekipu čine još kompozitorka Aleksandra Đokić, koreografkinja Miona Petrović.
Poslednja predstava u ciklusu „Mesec nezavisne scene u Bitef teatru“ u februaru će biti 24. februara – „Nana“ u režiji Tijane Vasić, gde jedinu ulogu, kao monodramu, igra Milena Božić.

Dramatizaciju romana „Nana“ Emila Zole napisala je upravo navedena glumica sa Nedom Gojković.

„Nana“ je priča o sladostrašću, o predaji, ljubavi i ljudskoj požudi, junakinja predstavlja obilje krajnosti, neko ko je zagazio u baru niskosti i greha, ona je ogledalo nama samima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.