U trendu

Čitljiva filozofija

Knjiga pod nazivom "Vesela estetika" Dragana Žunića od jednog teško čitljivog štiva koje se bavi najtežim filozofskim pitanjima estetičke nauke, a sve bez napuštanja naučnog ključa, mogla bi biti izuzetno primamljiva mlađoj generaciji, koja bi ovo štivo zaobišla tretirajući ga kao preteško za razumevanje. Da li je moguće da se jedan od najsloženijih filozofskih predmeta ispitivanja, a među takvima je svakako umetnost i pitanja estetike, na takav način problematizuje, a zatim na čitljiv način saopšti, tako da bude prijemčljiv ne samo ljubiteljima lepote već i onima koji se lepoti ne prepuštaju često? Knjiga Dragana Žunića daje potvrdan odgovor na ovo pitanje.
Dragan Žunić je estetičar zavidne teorijske reputacije i sa godinama iskustva koje ima iza sebe hrabro izlazi pred čitaoce, nenametljivo ali ipak dovoljno jasno, kao znalac svog predmeta proučavanja. Pored toga, on je i pasionirani ljubitelj umetnosti, pedagogije, promoter stvaralaštva. I njegova knjiga upravo time zrači – ljubavlju prema lepoti kreativnog. Pri tom se nijednog trenutka umetnost ne stavlja na neki poseban pijedestal, jer je autor sve vreme svestan toga da umetnost nije ni jedina, ni najsvetlija a ni najstarija stvar na svetu. Ipak, autor beskrajno uvažava umetničku formu, što se sve vreme vidi u ovoj knjizi koja se čita lako i gotovo bez daha.
U knjizi se oseća i autorev dah optimizma jer on zabavlja čitaoce ne samo šaljivim primerima već i time što sve vreme ostavlja otvoreno pitanje nade u mogućnost ozdravljenja iskvarenog ukusa modernog doba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.