U trendu

Danas počinje 5. Gete fest

Peti festival savremenog nemačkog filma – „Gete fest“ počinje danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pod sloganom „Reality Bites“, publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno 12 filmova, tokom sedam festivalskih večeri.

Program se u Dvorani Kulturnog centra Beograda odvija od 6. do 12. oktobra, u Kulturnom centru Novog Sada od 13. do 19. oktobra i u Niškom kulturnom centru od 24. do 29. oktobra.

Program će obuhvatiti filmove sa ovogodisnsjeg „Berlinala“, ali i najvažnije aktuelne dobitnike „Nemačke filmske nagrade“.

Festival će otvoriti film rediteljke Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime“, koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji „Clown4Help“.

Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Iz ovogodišne selekcije organizatori, Gete institut i Kulturni centar Beograda izdvajaju jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji „Berlinala“ – „24 nedelje“ Ane Zora Berahed.

Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće.

Ljubitelje filma očekuje i film „Agonija“ Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina.

Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera „Herbert“, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu „Otac“ debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu „Meteorštrase“ Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost.

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. Gete festa biće film „Država protiv Frica Bauera“ Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama.

Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima.

Karte po ceni od 250 mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.