U trendu

Dani austrijskog filma od 23. do 27. septembra u Beogradu

BEOGRAD – Festival „Dani austrijskog filma“ prikazaće osam savremenih ostvarenja i pet značajnih za istoriju te kinematografije od 23. do 27. septembra u Kulturnom centru Beograda (KCB) i Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su danas organizatori.

Slogan manifestacije je „Velika očekivanja“, a fokus oba programa je „na ženama u kinematografiji – ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo ‘ženskim'“, saopštio je Austrijski kulturni forum.

„Nemamo konačan odgovor na pitanje: ‘Šta je ženski film?’, ali čini nam se da je od njega mnogo važniji prostor za njegovo problematizovanje, istraživanje, diskusiju. Upravo to je cilj i želja ovog festivala“, istakla je selektorka manifestacije Staša Bajac.

Kako je najavljeno, „Dane austrijskog filma“ će 23. septembra (19:00) u KCB-u otvoriti sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, nakon čega će biti prikazan film “Tlo pod mojim nogama” rediteljke Mari Krojcer.

U glavnom programu u KCB-u će biti prikazani 24. septembra “Ostajemo još malo” Araša T. Riahija (19:00) i “Mali DŽo” DŽesike Hausner (21:00), a 25. septembra “Stiks” Volfganga Fišera (19:00) i “Hvala na bombardovanju” Barbare Eder (21:00).

Festival nastavljaju 26. septembra “Ja, životinja” Katarine Mukštajn (19:00) i “Kraljica Cigana” Huseina Tabaka (21:00), a zatvara ga u KCB-u 27. septembra horor film “Koliba” Veronike Franc i Severina Fiale (19:00).

Kako je najavljeno, prateća selekcija u Jugoslovenskoj kinoteci posvećena je dvema značajnim ženama sa početaka austrijske kinematografije – glumici Hedi Lamar i rediteljki i producentkinji Luize Kolm-Flek.

Direktor Austrijskog filmskog arhiva Nikolas Vostri, zaslužan za pronalaženje prvog srpskog igranog filma „Karađorđe“, govoriće 24. septembra na temu “Vek velikih očekivanja – žene u istoriji kinematografije kroz prominentne primere Austrijanki – Hedi Lamar i Luize Kolm-Flek”.

Razgovor sa Vostrijem kao gostom Jugoslovenske kinoteke prethodiće prikazivanju restaurirane kopije filma „Ekstaza“ (1933) reditelja Gustava Mačatija sa Lamar u glavnoj ulozi.

Kinoteka će 25. i 26. septembra prikazati holivudske filmove sa Lamar „Petrolej“ (1940) i „Moj špijunče“ (1951), kao i ostvarenja druge žene u istoriji svetske kinematografije Kolm-Flek „Devojka na krstu“ (1929) i „Varšavska citadela“ (1930).

Festival organizuje Austrijski kulturni forum u saradnji sa KCB-om.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar