U trendu

Darku Bajiću nagrada „Leskovački pobednik“

LESKOVAC – Leskovački Internacionalni festival filmske režije LIFFE i njegov umetnički direktor Darko Bajić prvi su dobitnici nagrade „Leskovački pobednik“ koju dodeljuje grad Leskovac, saopštila je direkcija festivala.

Priznanje je dodeljeno za afirmaciju kulture i umetnosti i samog grada Leskovca, čiji je LIFFE postao brend, a 14. izdanje festivala je počelo sinoć dodelom nagrade „Živojin Žika Pavlović“ reditelju Goranu Markoviću i projekcijom novog filma Srđana Deragojevića – „Nebesa“.

Na današnjoj svečanosti u Skupštini grada Leskovca povodom uručenja nagrade, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je izjavio da kultura može biti jaka samo ako počiva na jakim stubovima kulture, a oni su u ovom gradu – Leskovački kulturni centar, organizator LIFFE festivala, Narodni muzej, Narodno pozorište, Istorijski athiv.

Gradonačelnik je podsetio da Grad Leskovac izdvaja 9,1 posto budžeta za kulturu upravo da bi ove institucije napravile kvalitetne programe, i tako je LIFFE festival postao leskovački brend, jer je ovo festival sa kvalitetnim programom, organizovanim na visokom nivou, koji „prevazilazi republičke okvire i dostiže regionalni nivo“.

Filmski i pozorišni reditelj, scenarista, producent i umetnički direktor LIFFE-a Darko Bajić istakao je primajući nagradu da je cilj od početka bio da se u Leskovcu napravi veliki festival koji će moći da se ostavi mladosti koja tek dolazi.

On je naglasio da nagrada „Leskovački pobednik“ pripada i Sanji Conić, direktorki Leskovačkog kulturnog centra, kao i Draganu Joviću i Darku Zloporuboviću, ali i kompletnom timu te ustanove.., „Darji Bajić i onima koji su nas nažalost napustili… Dragan Radović i dugogodišnji selektor LIFFE-a Milan D. Špiček“.

Darko Bajić je prošle godine bio aktuelan sa svojim novim filmom „Ime naroda“ koji je biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću i sa tim ostvarenjem je obišao sve domaće filmske festivale od Palića, preko Niša do Leskovca.

Od ovog filma je realizovana i mini serija od 5 epizoda.

Jedna od gošći 14. LIFFE-a, a nekadašnja članica žirija na festivalu glumica Tanja Bošković je prenoseći svoje utiske o manifestaciji rekla da je važno da se građani Leskovca osećaju kao da su u samom centru sveta, a „ovih dana Leskovac je centar našeg filmskog neba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar