U trendu

Davidu Albahariju nagrada Isidora Sekulić

Piscu Davidu Albahariju danas je u Beogradu svečano uručena književna nagrada „Isidora Sekulić“ za 2014. godinu, za roman „Životinjsko carstvo“.

U najužem izboru bila su i dela „Pisci i pitanja – Antropološki eseji“ Gordane Đerić i „Locus Amoris“ Jelene Pilipović.

Laureatu su plaketu, povelju i novčanu nagradu od 300.000 dinara u Skupštini grada uručili predsednik Fonda „Isidora Sekulić“ Ratko Adamović i Dušan Dinčić, predsednik gradske opštine Savski venac, koja je osnivač fonda.

Albahari je nakon svečanog uručenja nagrade rekao da je počastvovan što se nalazi na dugačkom spisku najeminentnijih književnika, i da je nagrada velika čast, ali i teret koji svakog pisca tera da se trudi da bude još bolji.

On je istakao da je Isidora Sekulić pisala po diktatu duše i mimo utvrđenih tokova u srpskoj književnosti, što je, kako je ocenio, dovoljno da bude srećan što je dobitnik nagrade koja nosi njeno ime.

Član žirija Alen Bešić rekao je da je na konkurs za nagradu bila prijavljena 51 knjiga, a da je u uži izbor uvršteno devet dela i da je žiri morao u kratkom roku da obavi težak zadatak.

„Kratkim romanom ‘Životinjsko carstvo’, koji se izdvojio među ovogodišnjim kandidatima na nagradu ‘Isidora Sekulić’, David Albahari dokazao je visoki spisateljski profesionalizam, u svakom pogledu“, istakao je Bešić.

Predsednik Fonda „Isidora Sekulić“ Ratko Adamovć rekao je da se Albahari priključio ozbiljnoj listi laureata nagrade koja ima kontinuitet i najmanje promašaja.

„Ime ‘Isidore Sekulić’ je nešto što je neporecivo… Da je sada među nama, rastužila bi se sa kakvom lakoćom se slave osrednjost i trivijalnost“, istakao je Adamović.

On je dodao da je nakon dugo vremena, spomenik Isidori Sekulić na Senjaku izvajan i da će nakon što se prođe administracija, biti otkriven.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)