U trendu

Dejan Stojiljković dobitnik Andrićeve nagrade

BEOGRAD – Andrićeva nagradu za 2020. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka „Neonski bluz“, u izdanju beogradske Lagune, saopštili su iz Zadužbine Ive Andrića.

Ova nagrada se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i Petar Pijanović jednoglasno je doneo odluku da vredno priznanje ode u ruke Dejana Stojiljkovića.

U saopštenju žirija se navodi da je „spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković u zbirci „Neonski bluz“ „ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane“

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića „Bezglavo“, (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić „Skarabej od žada“ (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.