U trendu

„Deka“ objavila snimak sedam opera Narodnog pozorišta

BEOGRAD – Čuvena londonska muzička kuća „Deka“ odlučila je da posle 63 godine, ovoga puta, sa kompletno digitalno remasterizovanim zvukom, ponovo objavi snimke operskih predstava u kojima su učestvovali solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o operama „Boris Godunov“ i „Hovanščina“ Modesta Musorskog, „Snjeguročka“ Nikolaja Rimskog Korskaova, „Pikova dama“ i „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog, „Knez Igor“ Aleksandra Borodina i „Ivan Susanjin“ Mihaila Glinke koji su 1955. godine bile snimljene na magnetofonu, sa stereofonskim zvukom.

Izvođenjem prve četiri opere dirigovao je Krešimir Baranović, a ostalim Oskar Danon.

Kao jedini razlog zašto su posle toliko godina ponovo objavljeni, „Deka“ je navela da je reč o odličnim snimcima.

Poznato je da osim „živih“ gostovanja u Evropi, kojima se Opera Narodnog pozorišta proslavila između 1954. i 1969. godine, popularnosti znatno doprinela i snimljena ploča na kojoj su bile pomenute opere.

Pevano je na ruskom jeziku, a snimano u Domu kulture „Braća Stamenković“ pod nimalo lakim uslovima, iako je „Deka“ donela elektronsku tehniku iz Londona.

Uprkos tome, rezultat je bio sjajan i 1956. godine, u Parizu je dodeljen Gran pri „Hovanščini“ kao najbolje smimljenoj gramofonskoj ploči jedne opere u prethodnoj godini.

Ta nagrada podigla je interesovanje i ljubitelja opere i operskih stručnjaka, pa je izvođenje „Hovanščine“ na prvom gostovanju Opere Narodnog pozorišta u Parizu (1956) bilo zadivljujuće, ističu iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

O tome svedoči i podatak da je parisko pozorište Šanzelize dve večeri zaredom bilo prepuno, a operu je direktno prenosio Radio Pariz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.