U trendu

Denegri poslednji put vodi kroz izložbu Moderne galerije

BEOGRAD – Istoričar umetnosti i likovni kritičar, profesor Ješa Denegri, stručno će voditi posetioce poslednji put 12. juna od 13 časova kroz izložbu „Beogradski enformel“, pre njenog zatvaranja 15. juna u Modernoj galeriji Beograd.

Na izložbi se od 15. maja mogu videti kapitalna dela naših najvažnijih predstavnika enformela – Miodraga Mića Popovića, Vere Božičković-Popović, Lazara Vozarevića, Zorana Pavlovića, Živojina Turinskog, Branislava Protića, Vladislava Šilje Todorovića i Branka Filipovića, saopštila je galerija.

Denegri je svake subote tokom trajanja izložbe vodio izuzetno posećena stručna vođenja izložbom, navode iz Moderne galerije i podsećaju da se „Beogradski enformel“ dešava gotovo 60 godina posle prve izložbe „Enformel-mladi slikari Beograda“, koju je 1962. godine u Galeriji Kulturnog centra organizovao likovni kritičar Lazar Trifunović.

Iz Moderne galerije navode da je cilj izložbe edukacija šire publike u razumevanju i prihvatanju enformela, apstrakcije zasnovane na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, odnosno „buntovnog umetničkog pravca, koji je u Srbiji i imao vrhunske predstavnike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.