U trendu

Deo mermernog ukrasa s Partenona vraćen sa Sicilije u Atinu

ATINA – Deo mermernog ukrasa sa Partenona vraćen je u Atinu iz muzeja na Siciliji, a zvaničnici se nadaju da čhe taj potez uticati na Britanski muzej da vrati antičke skulpture iz najpoznatijeg antičkog obeležja Grčke.

Atinski muzej Akropolja predstavio je danas „Faganov fragment“, mermerni fragment veličine 35 puta 31 centimetar koji prikazuje stopalo drevne grčke boginje Artemide koja sedi, a koja je vraćena iz Arheološkog muzeja Antonio Salinas u Palermu, preneo je Rojters.

“Divno je što su sicilijanski i italijanski prijatelji smislili da ga vrate tamo gde je rođen“, rekao je direktor Muzeja Akropolja Nikolaos Stampolidis za fragment, koji je nekada bio deo istočnog dela friza hrama.

Fragment će biti postavljen u galeriji Partenon, u delu sa staklenim zidovima sa pogledom na Partenon koji prikazuje skulpture hrama u istom položaju u odnosu na originalni spomenik, sa gipsanim kopijama koje zamenjuju delove koji se sada uglavnom nalaze u Britanskom muzeju.

“Nadamo se da ovaj potez Sicilije može da podstakne slične odluke u drugim zemljama“, rekla je direktorka Muzeja Antonio Salinas Katerina Greko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar