U trendu

Diplomska predstava „Kavkaski krug kredom“ sutra u NP

BEOGRAD – Diplomska predstava IV godine Glume na FDU „Kavkaski krug kredom“ u klasi profesorke Marije Milenković i stručnog saradnika Marije Bergam, biće izvedena sutra veče i u nedelju na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.
Predstava je rađena prema motivima poznatog istoimenog komada Bertolda Brehta u okviru saradnje Narodnog pozorišta i Fakulteta dramskih umetnosti.
Već je osvojila Gran-pri na prestižnom Međunarodnom studentskom festivalu VGIK, koji je održan u Moskvi od 16. do 20. novembra 2020. kada je obeležio 40 godina postojanja.
Projekat je tada prošao strogu selekciju i u samom finalu je bio u konkurenciji sa prestižnim ruskim školama (Ruski institut pozorišnih umetnosti GITIS, Sveruski institut S. Gerasimov, Ruski državni institut predstavljačkih umetnosti, Pozorišni institut Evgenij Vahtangov, Moskovska pozorišna škola), kao i Akademijom u Kini – Pekingu, Poljskoj i Češkoj.
Scenski komad je nastao kao adaptacija iz improvizacija na teme kojima se Breht bavi u komadu: zloupotreba vlasti, pohlepa, izdaja, korupcija, odnos zakona i pravde, ljubav, žrtva, socijalna nejednakost, hipokrizija, majčinstvo, haos i šansa.
Uloge tumače Stanislava Nikolić, Maša Đorđević, Lenka Petrović, Jana Ivanović, Vukašin Jovanović, Petar Đurđević, Bojana Stojković, Dragan Petrović i Stojša Oljačić.
Brehtova drama „Kavkaski krug kredom“ premijerno je izvedena 1963. godine u Narodnom pozorištu, režirao je Bojan Supica i to je bilo jedino izvođenje ovog komada u Srbiji.
Krajem februara Breht će biti prisutan i na sceni Beogradskog dramskog požorišta, kada će biti premijera njegovog kultnog komada „Baal“ u režiji gosta iz Slovenije Diega de Brea, sa Milošem Bikovićem u naslovnoj ulozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar