U trendu

Direktorka KCB: IzloĹžba nije cenzurisana

Direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) Ivona Jevtić izjavila je danas da izloĹžba fotokolektiva Kamerades „Dirty Season – Necenzurisano“ nije cenzurisana, nego da je u pitanju nesporazum.

Ona je u pisanoj izjavi agenciji Beta rekla da se nesporazum dogodio zato što su uklonjena četiri postera, ne fotografije, koji su se nalazili na prozorima za čije je postavljanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika.

„Drugi nesporazum je taj da su programski direktor i umetnički direktor mimo mog znanja to učinili. Programski sektor je blagovremeno obaveĹĄten da je pokrenuta procedura i da je dobijena dozvola Zavoda za zaĹĄtitu spomenika za postavljanje ćiriličnog natpisa KCB, kako bi se ispoĹĄtovale zakonske norme Ustava o upotrebi ćiriličnog pisma“, rekla je Ivona Jevtić.

Fotokolektiv Kamerades saopštio je ranije da su sa izložbe povučene fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja lidera različitih političkih stranaka.

Ivona Jevtić je navela da su za lepljenje tih slova neophodni odredjeni vremenski uslovi i da su iz tih razloga „nestrpljivo očekivali povoljne vremenske uslove kako bi to učinili“.

Ivona Jevtić je dodala i da joj je izuzetno žao zbog nesporazuma.

Direktorka KCB je podsetila da su radovi izloĹženi na svim zidovima u galeriji Artget.

„IzloĹženo je 114 fotografija koje prikazuju dnevno-političke teme, ali i ĹĄire socijalne teme, koje se osvrću na proĹĄlost regiona. Omogućila sam da autori budu vrlo korektno dočekani od strane domaćina Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju izloĹžbe sam vam organizovala prigodan koktel kako bih uveličala otvaranje i dala vam podrĹĄku“, dodala je Ivona Jevtić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović danas je agenciji Beta nakon predstavljanja programa 63. Begoradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma rekao da ne zna ništa o cenzuri izložbe, ali da će proveriti o čemu se radi i naknadno obavestiti javnost.

Fotokolektiv Kamerades najavio je ranije danas da će povući svoju izložbu fotografija kao vid protesta.

IzloĹžba je otvorena 10. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.