U trendu

Đule Van Gogh: Publika voli da plovi našim Morem bez obala

BEOGRAD – Rok grupa „Van Gogh“ organizovala je veliku beogradsku promociju na kojoj je nakon regiona predstavila 10. studijski album, „More bez obala“, nazvan po knjizi čiji je autor upravo osnivač benda Zvonimir Đukić Đule.
Promocija je bila prilika da se čuju i numere sa novog albuma „Za suze nema vremena“, „Više te ne volim kao pre“, „Gotovo je sve“, „Možda baš sad“, … ali i za razgovor sa novinarima i fanovima tokom koga je najavljen početak novog kreativnog poglavlja u životu benda i turneja „Obraz uz obraz“ koja podrazumeva brojne kncerte u zemlji, regionu i inostranstvu.

U subotu je, kako Đule navodi, već prvi koncert na Zaječarskoj gitarijadi, potom sledi Exit 6. jula, Tivat 13, Zlatibor je dan kasnije, a do kraja meseca i Vlasotnice i Cetinje i Sarajevo.

Za avgust su planirani koncerti u Tuzli, Svilajncu, Leskovcu, kao i beogradski na Beer Festu, rekao je Đule za Tanjug koji veruje da je ovo i najbolji album do sada i veliki iskorak za bend.
„Publika je širom regiona dobro i pulsom i impulsom odreagovala na poruke poslate čulnom knjgom u kojoj se nalaze i fotografije, DVD, CD i verujem da im je po volji i da vole da plove našim Morem bez obala“, kazao je frontmen grupe Van Gogh za Tanjug.
Tokom te više mesečne turneje po regionu, najviše ga je, kako dodaje, obradovalo to što ljudi ponovo pristaju na „Obraz uz obraz“, zbog čega je večeras zahalio Zdravku Šotri, reditelju tog kultnog šou programa.

„Publika vrlo spremno i glasno kaže ‘Gotovo je sve’. Vreme je za ‘Obraz u obraz’. Raduije nas taj spoj sećanja i onog dobrog raspooženja da ne žele da se predaju besmislenim sadržajima sa TV ekrana“, kaže Đukić i dodaje da albumom šalje pozitivnu porku, i poziv svima „Spremnim za let“, koji žele „More bez obala“ i život bez ograda.

Kratkom promotivnom koncertu prisustvale su i mnoge ličnosti iz javnog života, među kojima su bili i članovi „Yu grupe“, zbog koje je Đule, kako je rekao, i zaplovio u svet muzike.

Album koji sadrži 10 pesama je, kako dodaje „naš iskorak u nepoznato, naše note i stihovi vođeni impulsom i željom da promenimo i sebe kroz muziku i muziku u sebi“. On oslikava i hrabrost na koju se bend odlučio posle 34 godine u nameri da ne robuje postignutom.

Đule albumom i knjigom priča priču i poručuje da za „Suze više nema vremena, da odlučno kreće u pustinju svestan da „Milion novih ljubavi“ čeka na njega.

Uvodna numera „Ruža i trn“ je oda životu, a „ključno je pitanje da li je teže čoveku u pustinji, ili pustinji u njemu“, rekao je Đukić gitarista i osnivač grupe, iz čije prve postave je ostao samo bubnjar Srba Radivojević.

„Spremni za let“, je retro stvar, omaž šezdesetim, sa tinejdžerskom energijom i žestinom kakvu poseduje početnicki bend. Govori o hrabrosti sa osećajem tolerancije, šta sve smeju oni „Spremni za let“ a zna se kako kaže „hrabrima i vila daje krila!“

Među kompozicijama je i „Pismo ocu“ koja je bila njegov način da sa ocem koga više nema razmeni poruke i priče koje nije stigao da ispriča.
Kaže, prvi tiraž knjige „More bez obala“ – 5.000 primeraka, koja sadrži više od 90 pesama napisanih za „Van Gogh“, ali i 50 ekskluzivnih fotografija snimlenih na konceritima širom sveta, raspodat je i u pripremi je drugi.

Van Gogh je do sada snimio 10 studijskih albuma, napunio mnoge dvorane u Srbiji i svetu i dva puta osvojio regionalnu MTV nagradu. Iz proze koju piše decenijama nastale su pesme koje su ispisivale stranice domaće rokenrol istorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.