U trendu

Dodeljene američke nagrade Gremi: Britanac Hari Stajls ima najbolji album

LOS ANĐELES – Američke muzičke nagrade Gremi (Grammy) dodeljene su rano jutros u Los Anđelesu, gde je u kategoriji najbolji album trijumfovao Britanac Hari Stajls sa „Harry’s House“.

Stajls ima i „Najbolji pop vokalni album“, a na svečanosti je izveo svoj hit singl „As It Was“.

„U noćima kao što je ova, važno za sve nas je setiti se da da ne postoji takva stvar kao što je najbolji u muzici. Mislim da niko u studiju ne donosi odluke kako bi dobili ovo“, rekao je Stajls.

Pobednici u kategorijama R&B album su Robert Glasper sa „Black Radio III“, rep album Kendrik Lamar sa „Mr. Morale & The Big Steppers“, a plesni/elektronski Bijonse sa „Renaišance“.

Pevačica je iste večeri uzela ukupno četiri nagrade u raznim kategorijama čime je postigavši rekordni ukupni broj od 32 Gremija u karijeri.

„Pokušavam da ne budem emotivna. Pokušavam da samo da budem u ovoj noći“, rekla je Bijonse, koja zbog prometne gužve u Los Anđelesu nije stigl na početak svečanosti.

Bijonse se između ostalih zahvalila „kvir zajednici za njihovu ljubav i zato što su izmislili žanr“.

Gremija za najbolji rok album dobio je veteran Ozi Ozborn za „Patient No 9“, alternativni Vet Leg za „Wet Leg“, a kantri legendarni kantautor Vili Nelson za „A Beautiful Time“.

U kategoriji „Najbolji američki album“ trijumfovala je Brendi Karlajl sa „In These Silent Dais“, a „Najbolji album urbane muzike“ Bed Bani sa „Un Verano Sin Ti“, dok je „Najbolji tradicionalni pop vokalni album“ „Higher“ Majkla Bublea.

Producent godine je Džek Antonof, tekstopisac
Tobijas Džeso, a pop zvezda Tejlor Svift je osvojila Gremi za najbolji muzički video za „All Too Well“.

Od ostalih brojnih kategorija Gremija nagradu za pesmu godine osvojila je Boni Rejt za „Just Like That“, a „Najbolji novi umetnik“ je Samara Džoj.

Voditelj večeri koaj je bila izpusnjena nastupima brojnih muzičara, komičar Trevor Noa je u jednom trenutku primetio da „muzika nije samo harmonija zvukova već i harmonija ljudskih bića“, i da pomaže „u odbacivanju podela i pronalaženju trenutaka radosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.