U trendu

Domaći film „Drugo putovanje u rat“ od aprila na Netfliksu

BEOGRAD – Dugometražni dokumentarni film „Drugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića, biće dostupan na platformi „Netfilx“ od aprila 2022. godine.

„Drugo putovanje u rat“ je film finansiran sredstvima Filmskog centra Srbije, ali je za komercijalno korišćenje arhivskih snimaka bilo potrebno obezbediti dodatna sredstva, saopštila je agencija KomunikArt.

Upravni odbor Filmskog centra je na poslednjoj sednici doneo odluku da se zatraži preraspodela sredstva kojima će se omogućiti prikaživanje filma na platformi „Netflix“, jednoj od najpopularnijih platformi na svetu, od velike važnosti za ekspanziju srpske kinematografije.

Film detaljno analizira uzroke Prvog svetskog rata, a eminentni svetski istorićari u njemu govore o tome kako su se Austrougarska i nemačka pripremale za ratni sukob decenijama pre Sarajevskog atentata.

Ovaj dokumentarni film gledaoce vodi na dvorove i u kabinete predsednika vlada, kroz političke i vojne igre iza kulisa, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

Film „Drugo putovanje u rat“ je prikazan u Misiji Srbije u Briselu u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a projekciji su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske spoljnopoliticke službe, država clanica EU, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

FCS najavio je prikazivanje još jednog domaćeg ostvarenja na istoj platformi do kraja 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.