Drama “Besmrtnik” osvojila Nagradu “Branislav Nušić”

BEOGRAD – Dobitnik ovogodišnje nagrade ”Branislav Nušić” na 41. anonimnom konkursu za najbolju dramu proglašen je pisac Milan Milovanović za tekst “Besmrtnik”, saopštilo je Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS) iz Beograda, osnivač te nagrade.

Na konkurs UDPS se prijavilo 24 autora, a među prispelim rukopisima, zrelošću dramaturške obrade teme, dinamičnošću radnje i doslednom karakterizacijom likova, posebno se izdvojio upravo pobednički komad “Besmrtnik”, koji je stigao pod šifrom “Posmatrač”.

Žiri je radio u sastavu profesor dr Boško Suvajdžić, predsednik i članovi – Momčilo Kovačević i Saša Gabrić.

U obrazloženju stručnog žirija kaže se da autor Milovanović univerzalnu temu, smeštenu “negde na marginama Evrope”, o vlasti, moći, prijateljstvu, ljubavi, preljubi, doslednosti i prevari, sa blagom aromom antičkih tragedija i šarmom šekspirovskih zapleta, predstavlja na svež i originalan način.

Tome doprinosi i precizna struktura drame, funkcionalnost stilskih rešenja, odmerenost replika, ali i fini ironično-groteskni ton, kojim se od početka do kraja poznata ideja o besmrtnosti ljudske žudnje za moći, vlašću i životima podanika, od antike do danas, predstavlja na moderan i scenski dopadljiv način, zaključuje se u saopštenju žirija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.