U trendu

Druga pretpremijera „Ubistva u Orijent Ekspresu“

BEOGRAD – Predstava „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ prema romanu Agate Kristi, u režiji Darijana Mihajlovića, predpremijerno je izvedena sinoć na velikoj sceni teatra i Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u produkciji pozorišta „Boško Buha“, koje ovim delom otvara novu sezonu 2022/2023.

U predstavi igraju Andrija Milošević (uloga Herkula Poaroa), Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Puna dva sata publika je gotovo u dahu pratila poznatu misteriju – triler kraljice krimića Agate Kristi, gde je uvek najvažnije samo jedno pitanje – „ko je ubica?“.

Izvorna adaptacija romana je izmenjena u pogledu mesta dešavanja krimi priče, tako da se voz zavejan snegom zaustavlja u bivšoj Jugoslaviji, upravo u Beogradu.

Glumac Andrija Milošević svakako dominira svojom ulogom slavnog belgijskog detektiva sa brčićima i većim stomakom, jer prema književnom delu i dramatizaciji američkog pisca Kena Ludviga, njegov lik zauzima najviše prostora.

Direkcija dečjeg pozorišta „Boško Buha“ je nedavno kreirala zanimljivu kampanju i promociju najnovije predstave i organizovala veoma neobičan susret sa medijima jer je konferencija upriličena u garaži Plavog voza, u Topčideru, kao idealna scenografija za fatalni voz koji će čekati publiku na pozornici.

Do sada se ta dramatizacija igrala samo na Brodveju i u Nemačkoj, na sceni u Berlinu i to je jedini roman iz bogatog opusa Agate Kristi koji je Fondacija slavne spisateljice dozvolila za izvođenje u pozorištu.

Radnja je smeštena u 30. godine prošlog veka i najluksuzniji voz tog vremena Orijent Ekspres, prinuđen je da nepredviđeno zastane zbog ogromnog snega.

Događa se brutalno ubistvo, u kome je nesrećni nastradali putnik likvidiran sa osam uboda nožem.

Samim tim privatan put kući čuvenog Herkula Poaroa se pretvara u komplikovanu istragu ubistva, jer je voz pun osumnjičenih, a svaki od njih ima navodno neoboriv alibi.

Put neustrašivog detektiva počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se u – Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.

Misterija se lagano komplikuje, posebno što tragovi vode ka prošlosti koja nije razrešena, a tiče se veoma surove stvarnosti.

Prema prevodu pozorišne adaptacije koji je napisala dramaturškinja i književnica Ivana Dimić, autorski tim novog „Ubistva u Orijent Eskpresu“ čine – scenograf Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret – Milan Gromilić i scenski govor – Dijana Marojević.

Prema neobičnoj koncepciji i planu teatra „Boška Buha“, večeras je upriličena prva od dve premijere, odnosno druga pretpremijera, jer prvi put je komad izveden u oetak uveče kao pretpremijera ili zvanična finalna generalna proba za goste i prijatelje pozorišta.

Premijera je zakazana za večeras u 20 sati u Teatar Vuk.

Reprize su 28. i 30. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.