U trendu

Drugi Angažman fest onlajn od danas do 11. decembra

BEOGRAD – Pozorišni festival „Angažman fest” Studio Centraiz Beograda počeće večeras od 20 časova i trajaće do 11. decembra, ovog puta u onlajn formatu na YouTube kanalu ovog festivala, javili su iz organizacije.

Smotra edukativnog i društveno angažovanog pozorišta usmerena je na mladu publiku, a zbog epidemiološke situacije, sva planirana dešavanja će biti prebačena u virtuelni svet – potpuno besplatno, dok će i prateći program imati sadržaje preko interneta.

Radionice pod nazivom „Kako da kažem” određene su za učenike osnovnih škola, a „Sa osećanjima na ti” posvećene su srednjoškolcima i studentima, i imaju cilj otvaranje pitanja o ostvarivanju i održavanju bliskosti u vremenu nametnute razdvojenosti i fizičke distance.

Angažovano pozorište bavi se osvešćenim, socijalnim i političkim temama i problemima koji u aktuelnom trenutku opsedaju jedno društvo.

Zato, drugi Angažman fest ima za cilj da obrazuje mlade kroz medij pozorišta, da im postane podrška i da pozitivno utiče na njih, kroz važne teme – bliskost, otuđenost, distanca, komunikacija, važnost informisanja i pogubnost dezinformacije.

Pozorišni program će početi večeras u 20h premijerom predstave „Je l’ imaš gram?” kao 32. druga produkcija Studio Centra, na kojoj je tim posvećenih mladih ljudi vredno radio od septembra ove godine.
Iako je bilo predviđeno da ovim komadom Studio Centar otvori kamernu scenu na Slaviji, epidemiološke okolnosti su to sprečile, dok će „živa“ premijera sačekati neke bolje dane.

Specifična i nesvakidašnja predstava rađena je prema motivima knjige “Pitaj Alisu: Dnevnik jedne narkomanke”, koja govori o problemima zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kod mladih.

Igrajući u malom i intimnom prostoru, glumci stvaraju atmosferu gde publika postaje i svedok i njihov saučesnik.

Sutradan od 18h je u planu onlajn radionica za učenike osnovnih škola „Kako da kažem” gde će učesnici vežbati aktivno slušanje i naučiti kako da iskažu šta im smeta, a da ne izazovu svađu – čak i kada četuju.

Na ovoj radionici radi tim od četiri specijalna pedagoga – defektologa sa višegodišnjim iskustvom u radu sa mladima – Jovana Ivković, Tanja Filipović, Vladimir Gligorić i Vasilije Krstić, trajanja radionice je sat vremena, a maksimalan broj učesnika je 15.

Sreda je rezervisana za predstavu „Kulturociklin 2m” scene Kulturociklin iz Kruševca, kao projekat predstave i radionice koji se bavi preispitivanjem pada kulturoloških vrednosti u svim aspektima društvenog života i posledicama koje isti ima na mlade.

Ovde je iskazano putovanje od distance i izolacije, do traganja za zajednicom, a ovu temu priča proširuje na kulturu ljudskih prava i mentalno-emotivnog zdravlja u trenucima krize.

Druga onlajn radionica za studente i učenike srednjih škola – „Sa osećanjima na ti”, na programu je u četvrtak od 18h, gde će biti reči o uvažavanju sopstvenih osećanja.

Finalni dan je u petak, 11. decembra, kada je od 20h na repertoaru drama „Preživeću” -nezavisnog Teatra Ulica iz Beograda.

Jedna žena može da ima emocije koje imaju svoj lik, određene osobine, i ta žena može da se žrtvuje kao Mileva Ajnštajn, da bude neustrašiva kao Jovanka Orleanka, da peva kao Konstanca Mocart, da se suprotstavi kao Marlen Ditrih, da piše kao Gertruda Štajn, da vlada kao Katarina Velika, da leti visoko kao Amelija Erhart, a sada su sve one tu i žele napolje.

Njeno prokletstvo može da bude i njeno spasenje, može da postoji u mraku ili u njemu da nestane, a ima pravo da sanja svoje svetlo, da izdrži, da preživi.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije i Dom omladine Beograda, a sve detalje publika može saznati preko Facebook i Instagram stranica Angažman festa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.