U trendu

Drugi deo izložbe „O fabrikama i radnicima“ u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

BEOGRAD – Drugi deo izložbe „O fabrikama i radnicima“ otvoren je danas u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i za javnost će biti dostupan do 15. februara 2022. godine.

„Izložba prati istorijski period od oko 200 godina, koji predstavlja svojevrsni zaokruženi istorijski ciklus. To je krešendo i dekrešendo industrije na našim prostorima“, izjavio je na otvaranju profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miomir Mijić.

On je naveo da se proces industrijalizacije i potom deindustrijalizacije dogodio u određenim društvenim tokovima kojima se nije moglo odupreti, ali kraj tog ciklusa uveo je civilizaciju u sasvim novi istorijski period.

Rekao je i da industrija donosi nove zahteve koje nije lako ispuniti, a o čemu takođe govori ova postavka.

Izložba predstavlja zajednički projekat Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije i pripremio ju je kustoski tim ove dve institucije: Ada Vlajić, Rifat Kulenović, Jovana Nedeljković i Radovan Cukić.

U fokusu kustosa Muzeja Jugoslavije bila je industrija kao složeni oblik udrživanja ljudi, dok su kustosi Muzeja nauke i tehnike fokus pomerili na tehnologiju sa procesima proizvodnje.

Izložba može da se prati kroz pet ciljano izabranih industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Realizaciju postavke podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar