U trendu

Dva muškarca i žena

Ljubavni trougao koji čine dva muškarca i jedna žena – siže je komada „Žaklina Bandeka“ Stevana Koprivice, čiju će premijeru beogradska publika moći da vidi na sceni Kult teatra. Komad je režirao Slavenko Saletović, a u predstavi igraju Ivan Jeftović i Milan Kalinić, dok naslovnu ulogu Žakline Bandeke tumači mlada glumica Tatjana Bokan.

Reč je o komediji sa malo gorčine, posve u duhu Stevana Koprivice. Tekst je zahvalan za scensko izvođenje jer prati dva druga koja se sećaju devojke koju su nekada obojica voleli, a onda se, kao grom iz vedra neba, ona iznenada vraća iz Londona. Tada na scenu stupaju rivalitet, politika, emotivna retardacija zbog godina ostalih iza nas, neiskrenost, i sve to kroz borbu dva muškarca za naklonost žene koja im je obojici obeležila život.

Žaklina Bandeka u stvari je prototip mitske devojke u koju su bili zaljubljeni gotovo svi gimnazijalci. Ona je, drugim rečima, univerzalna čežnja svakog mladića, nedostižni ideal koji ga je držao budnim tokom klinačkih dana.
Motiv nije nepoznat; posredi nije izmišljanje, već prenošenje iskrenog osećaja prve zaljubljenosti koji vremenom biva zaboravljen i prekriven prašinom godina koje neumitno prolaze ne štedeći nikoga, pa ni devojku u koju je nekada bila zaljubljena cela škola. A ona je volela najvećeg kretena. Tako to obično biva. Da li u predstavi „Žaklina Bandeka“ najlepša devojčica iz gimnazije postaje ružna, dosadna i nesrećna žena – ostaje vam da vidite. Upakovana u divan, pomalo setan humor, priča bez pardona pokazuje koliko smo zatvoreni jedni prema drugima, koliko smo dugo spremni da ćutimo, ukazuje nam na licemerje od kojeg toliko patimo, na sebičluk da se otrgnemo od sumorne svakodnevice koja ne štedi nikoga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.