U trendu

Dve predstave u subotu na sceni Spomen-zbirke P. Beljanskog

NOVI SAD – Dve pozorišne muzejske predstave „Šest portreta Pavla Beljanskog“ i „U ogledalu muza“ reditelja Ibra Sakića, biće izvedene u subotu 20. novembra na sceni Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

U okviru programa izložbe “Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović” i obeležavanja 60 godina od otvaranja muzeja za javnost, glumci Teatra mladih „Mišolovka“ prvi put će odigrati obe predstave u jednom danu, od 16 i 18 časova.

Nakon duže pauze u ovoj ustanovi će biti održana muzejska predstava “Šest portreta Pavla Beljanskog“, realizovana u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, uz podršku Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Uprave za kulturu Novog Sada.

Kroz metod procesne drame učesnici su upotrebili sav dostupan materijal (literatura, eksponati, novinski članci, audio i video zapisi, fotografije, pisma), kolekciju i ambijent Spomen-zbirke za improvizacije i kreiranje šest scena koje su bile ključne u životu Pavla Beljanskog.

Svaka tema odigrava se u posebnom izložbenom segmentu muzeja. Prolazeći kroz celokupan stvaralački proces u okruženju dela najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, glumci su kreirali predstavu u čast znamenitih ličnosti, sa ciljem da se istaknu izuzetni primeri delovanja pojedinaca i značaj njihovog doprinosa za kulturu jedne zemlje.

Koordinatori projekta su Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, ispred ove ustanove, što važi i za drugi projekat „U ogledalu muza“ (18 časova), čiju dramatizaciju i režiju takođe potpisuje Ibro Sakić – Teatar mladih „Mišolovka“, dok su asistenti režije – Avram Bujić i Danijela Trifković.

Nova predstava premijerno izvedena u junu, jeste interpretacija prijateljskih odnosa između darodavca, diplomate Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije.

U pripremnom delu predstave uključeni su i kustosi Spomen-zbirke, putem saznanja sa mladim glumcima i rediteljem.

Novi komad kroz mnoge aktivnosti (radionice, debate, probe, igranje predstave) doprinosi afirmaciji Spomen-zbirke i upoznavanju šire javnosti sa likom i delom darodavca, kao i razvoju nove publike.

Saradnja sa Teatrom mladih „Mišolovka“, sa velikim uspehom ispraćena je kod publike igranjem scenskog dela „Šest portreta Pavla Beljanskog“ tokom 2019. i 2020. godine, a nastavljena je realizacijom naslova „U ogledalu muza“.

Pavle Beljanski (Veliko Gradište, 1892 – Beograd, 1965) bio je srpski advokat i diplomata, pasionirani ljubitelj umetnosti koji je sakuipio kompletnu kolekciju Srpskog slikarstva od druge polovine 20. veka i poklonio srpskom narodu.

Tako je osnovana ustanova Spomen-Zbirka Pavlja Beljanskog u Novom Sadu.

Predstave su realizovane uz podršku Grada Novog Sada, kao deo projekta „Muzej mladih“, čime je ustanova tokom ove godine nastavila da podstiče unapređenje saradnje između muzeja, udruženja i građana radi povećanja kvaliteta i pristupačnosti muzejskih programa za mlade.

Izložba “Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović” otvorena je 16. septembra i trajaće do 30. januara 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar