U trendu

Dve srpske spisateljice zajednički napisale krimi roman

BEOGRAD – Spisateljice Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac zajednički su napisale detektivski roman „Ubistvo pod pseudonimom“, smešten u svet pisaca i izdavača, koji je danas objavila Laguna.

„U pitanju je zapravo ‘whodunit’, podžanr kriminalističkog romana u kome se do kraja romana ne zna ko je ubica. Mislimo da će, upravo jer na prvi pogled taj svet ne izgleda kao plodno tle za niske strasti svih vrsta – čitaocima biti vrlo zanimljiv“, rekla je Vinsent Kol.

U „Ubistvu pod pseudonimom“ pesnik i izdavač Toni Božinovski dobija redovno umrlice sa godinom svoje smrti, jer je neko odlučio da ga surovo kazni i ubije, saopštila je Laguna.

Do saradnje sa Uzelac došlo je usled spisateljskog bloka Vinsent Kol oko njenog sledećeg romana iz serije sa beogradskim privatnim detektivom Andrejom Avakumovićem Kumom.

Vinsent Kol je rekla da je pomislila na Uzelac čija je sklonost prema pisanju krimića upravo rezultirala trilerom „Džokerov usud“ (2020) i zaključila je da bi mogle biti kompatibilne.

„Mira ima neograničenu maštu, kreira vrlo slikovite likove i duhovita je, što sam oduvek cenila u kriminalističkim romanima – kada je upotrebljeno sa merom i smislom“, navela je Vinsent Kol.

Uzelac je rekla da se pisanje „u četiri ruke“ odvijalo kao teniski meč, a Vinsent Kol ističe da je to bio „meč sa dva pobednika“, i da je konačan rezultata prema rečima jedne od njihovih prvih čitateljki „filološki triler“.

„Pisanje u četiri ruke slično je sviranju u četiri ruke. Morate postići harmoniju. Da uklopite različite ritmove. Nadam se da će to čitaoci osetiti“, rekla je Uzelac.

Prema njenim rečima, izdavaštvo, pisci, inspektori i ostali likovi iz romana „daju sliku koja se može staviti u bilo koju drugu sferu“,
a „filmičnost romana je možda najbolja preporuka za čitanje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar