U trendu

Džezeri u Beogradu

„Sidsel i Bugi du“, poznati čarobnjaci skandinavske džez scene, svoju mađioničarsku tačku izveli su nedavno i u beogradskoj sali Sava centra. Saradnju koja se pretvorila u najčistiji dar sa neba za ljubitelje modernog džeza i fantastičnih improvizacija počeli su pre deset godina, kada su članovi grupe predavali u jednom letnjem muzičkom kampu u Norveškoj.

Isprva neobavezno i kao kroz igru, pošto su za nedelju dana izdali prvi album i malo proputovali – Sidsel Enderson, pevačica, i Bugi Veseltoft, klavijaturista, uspeli su da isprovociraju pravu histeriju među kritičarima i obožavateljima. Odlučili su da slede zadovoljstvo koje se rodilo iz zajedničkog rada i ove godine izdali svoj treći album.

Muzičari naglašavaju da su se uvek dopadali jedno drugom kao profesionalci koji uspešno rade svoj posao, a taj profesionalizam je i osnova ovog radnog entiteta. Tokom godina, uspeli su da iskristališu svoj stil, kroz vreme, kroz izbore koje su činili i kroz ljude sa kojima su sarađivali na svojim albumima. U međuvremenu su svoj jedinstveni zvuk uspeli da očiste od komercijalnih prizvuka, čime su ga na najbolji mogući način približili onome što džez u svojoj biti i jeste.

Prepoznatljivost skandinavskog džeza, koji je ovde poznat tek istinskim ljubiteljima, ogleda se pre svega u širokim pogledima koje ovi muzičari imaju kada tragaju za sopstvenim izrazom, ne prezajući od toga da posegnu za najrazličitijim izvorima nadahnuća.

Njihovo muzičko stvaralaštvo određuju konceptualizam kao i svi ostali muzički oblici našeg doba, a moć glasa koji Sidsel Enderson poseduje kroz muziku prenosi poruku i prevazilazi sve ostale oblike umetnosti. Na taj način muzičari se obraćaju direktno publici i ruše sve prepreke kulturološke različitosti, u šta su zaista imali prilike i da se uvere svi oni koji su prisustvovali koncertu ovih modernih džez majstora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.