U trendu

Džon Lenon na Brodveju

Ovogodišnji dobitnik Emmy nagrade za dramsko stvaralaštvo je Alexander Marshall sa svojom monodramom „Džon Lenon: I na kraju…“. Drama će biti postavljena na Brodveju, a producenti se nadaju da će datum premijere biti upravo 09. oktobar 2001, dan na koji bi Lenon napunio 61 godinu da na njega nije izvršen atentat 1980. godine.

Komad počinje scenom u kojoj Lenon leži pogođen u njujorškom Central parku, nadomak svoje kuće. U trenutku mu čitav život prolazi pred očima i taj „flasback“ vidi i publika. Ređaju se slike njegovog detinjstva u Liverpulu, dani „bitlmanije“, njegovog venčanja sa Yoko Ono i poslednje godine života u kojima se posvetio solo karijeri. Producenti još uvek traže zvezdu koja bi tumačila poznatog muzičara, ali i reditelja ove predstave.

Pisac objašnjava zašto se odlučio baš za priču o Lenonu: „Pol je možda bio bolji muzičar, ali je Lenon bio emotivniji i duboko proživljavao svet oko sebe“. U komadu se, po piščevim rečima, nigde ne spominje ime Lenonovog ubice, zato što je na suđenju izjavio da je Džona ubio samo zbog slave. Marshall je, pripremajući komad, razgovarao sa velikim brojem Lenonovih prijatelja i poslovnih saradnika, ali ne i sa Yoko Ono ili nekim od Bitlsa. Želeo je da se u potpunosti skoncentriše na Džona Lenona i njegovo delo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.