U trendu

Ema Bregović izlaže u Beogradu

BEOGRAD – Vizuelna umetnica Ema Bregović predstaviće svoje radove nastale poslednjih nekoliko godina izložbom „Dont vori“ (Don’t Worry) koja će biti otvorena 12. juna (20:00) i trajaće do 4. jula u bioskopu „Balkan“ u Beogradu, u organizaciji Fondacije „Saša Marčeta“.

Bregovićeva je umetnica rođena u Parizu, čiji su koreni vezani za bivšu Jugoslaviju, a umetnički izraz koristi kao „jedini način komunikacije sa sopstvenim višestrukim identitetima, nerazrešenim fantomskim granicama i nepouzdanim geografskim odrednicama“, saopštio je organizator.

„Ime izložbe je mali eho na trenutnu situaciju, na naše društvo, i način življenja, a na neki način i na često tešku izradu mojih projekata… Neki su malo impulsivniji, ali svi se artikulišu oko zajedničke tematike nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa između našeg društva, umetnosti i politike“, rekla je Ema Bregović.

Kustoskinja izložbe je direktorka fondacije Ksenija Samardžija, a Bregovićeva je istakla da je dobila „neverovatnu priliku“ da izlaže u bioskopu „Balkan“, koji je „kultno mesto“ u kome posetioci mogu da osete „odnos između prostora i skulptura, i načina na koji se ta relacija kreira“.

U saopštenju se kaže da je član programskog saveta Fondacije „Saša Marčeta“ Stevan Vuković ocenio da se u radovima Bregovićeve „susreću istorija umetnosti i popularne kulture, kao i predmeti iz domena uzvišenog i banalnog“.

„U njenom pristupu ima veoma mnogo lakoće i benevolentnosti, zdravog humora i ironičnog odmaka od standardnih klasifikacija i hijerarhizacija slika i oblika, a posebno od njihovog jednoznačnog određivanja u domenu politika identiteta, bilo da su oni određeni kao verski, etnički, socijalni ili rodni“, smatra Vuković.

Ema Bregović je magistrirala na Školi lepih umetnosti u Nantu 2018. godine, trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu, a kako se navodi, „najznačajnija dela mlade umetnice prikazuju sinestetičku harmoniju između poezije i nasilja, odražavajući njenu katarzičnu potragu za mirom, jedinstvom i spokojem izgubljenim kroz jugoslovenske ratove“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.