U trendu

Emotivna podrška Radeta Šerbedžije

Uoči ceremonije proglašenja Evropske prestonice kulture, koja će biti održana danas u Briselu, glumac Rade Šerbedžija, poslao je pismo podrške kandidaturi Novog Sada za ovu evropsku titulu.

Pre njega to su učinile mnogobrojne istaknute ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov….

„Čini mi se da gotovo ne postoji idealniji grad da bude prestonica evropske kulture od Novoga Sada… Već po svome geografskom položaju, istorijskoj ulozi, mešanom stanovništvu i nekoj posebnoj energiji koju poseduju gradovi u kojima su se različitosti jezika, mentaliteta i religija stoljećima isprepletale i nadopunjavale, Novi Sad je mesto u kome je internacionalizam ljudskosti našao pravo tlo“ stoji u pismu Radeta Šerbedžije.

On naglašava da su se „ovde stoljećima njegovale kulture Srba i Hrvata i Mađara i Austrijanaca i Slovaka i Rumunja i Jevreja i Roma, a u zadnjih stotinjak godina i Crnogoraca i Hercegovaca i Ličana, pa čak i još nekih preostalih Folksdojčera“.

Za njega je „Novi Sad sinonim za pjesmu, te su bunjevačke tambure, srpske harmonike i mađarske violine u zadnjih 200 godina kreirale tu tako posebnu starogradsku muziku… Novi Sad ima i jednog od najvećih jugoslovenskih trubadura, Đorđa Balaševića, koji, svojom svevremenskom poezijom, već skoro 50 godina spaja sve narode i narodnosti, kulture i religije od Triglava do Đevđelije… Novi Sad je bio i kolijevka suvremenog Jugoslavenskog teatra, čije su Sterijine Pozorišne Igre bile najsvetlija pozornica Južnih Slovena“.

Šerbedžija naglašasva da je Novi Sad „već godinama poznat po svome slavnome Exitu, koji je organiziran od grupe mladih novosadskih studenata, a koji je svojim značajem postao i jedan od najživljih centara i muzičkih festivala u Evropi… Novi Sad ima i posebnu publiku koja je upravo zbog svoje multietičnosti i multikulturalnosti odnjegovana kao jedna od najgostoljubljivijih publika koja ima pođednako razumijevanja i za klasičnu i za konceptualnu muziku… I za klasično i avangardno pozorište… U jednu riječ, Novi Sad je idealno mijesto da postane Evropskom Pozornicom kulture za 2021. godinu… I da ne budem političan, ali ipak da i to kažem: Nakon Rijeke, koja je s pravom izabrana da bude domaćin evropskim umjetnicima 2020. godine, lijepo je i pravedno da to postane i Novi Sad 2021“.

Radeta Šerbedžiju Novosađani će imati prilike da čuju na koncertu koji će u decembru održati u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar