U trendu

Epohalno otkriće: pronađen izgubljeni grad Aleksandra Makedonskog (foto)

Stručnjaci su prvo uočili drevne ruševine nakon proučavanja špijunskih video-zapisa iz šezdesetih godina prošlog veka sa kojih je skinuta oznaka tajnosti , ali nisu mogli da istraže mesto zbog političke situacije.

Britanski arheolozi otkrili su izgubljeni grad Aleksandra Velikog u iračkom naselju Kalatha Darband koji je tražen skoro 2.000 godina. Zahvaljujući snimcima drona, naučnici su prvi put videli stare ruševine, izveštava „Njujork post“.

​Lokacija drevnog grada otkrivena je zahvaljujući špijunskim video-snimcima Sjedinjenih Država koji su nastali tokom šezdesetih godina prošlog veka. Fotografije su objavljene 1996. godine, ali zbog političke nestabilnosti, arheolozi nisu mogli da istraže to mesto dugi niz godina.

Prilikom obrađivanja slika dobijenih pomoću dronova, arheolozi su otkrili konture velikog pravougaonog objekta sakrivenog ispod polja pšenice i ječma. Prema Džonu Makginisu, tokom drugog i prvog veka pre Hrista, bio je to grad koji jasno pokazuje tragove grčkog i rimskog uticaja. Tokom iskopavanja, naučnici iz britanskog muzeja otkrili su puno statua i pločica od terakote.

​Aleksandar Veliki je grad osnovao 331. godine pre Hrista, a potom se nastanio u njemu sa tri hiljade veterana iz svojih ratnih pohoda. Istraživači veruju da se grad Kalatha Darband nalazio na putu kojim je veliki osvajač prošao sa svojom vojskom kako bi napao persijskog vladara Darija III oko 331. godine pre Hrista. Ime grada se sa kurdskog jezika može grubo prevesti kao „zamak na planinskom prolazu“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.