U trendu

FEST 2001.

Beogradski međunarodni filmski festival, FEST 2001, biće održan od 1. do 10. februara u bioskopskim dvoranama Sava centra, Tuckwood-a, Doma omladine, Kulturnog centra i Jugoslovenske kinoteke. Organizacija festivala nije poverena nijednoj firmi, kao što je to bio slučaj ranijih godina (Sava centar, Tuckwood), već je organizacioni tim sastavio Savet FEST-a od ljudi koji su na razne načine učestvovali u kreiranju Festivala tokom proteklih godina.

Naravno, značajna finansijska sredstva i napore oko organizacije ulaže osnivač FEST-a, Skupština grada, ali i inostrani kulturni centri i ambasade čiju pomoć ističe Gorica Mojović, gradski sekretar za kulturu. Prema rečima selektora festivala, Miroljuba Vučkovića, publika će biti u prilici da odgleda kvalitetan program, sastavljen od pobednika mnogih filmskih manifestacija (Kan, Berlin, Venecija).

Trenutno ne postoji tačan program FEST-a, niti se može sa sigurnošću reći koliko će filmova biti prikazano. Taj broj će iznositi između 80 i 100 naslova, a zasad je potvrđeno njih 56. Čast da FEST otvori će najverovatnije pripasti ovogodišnjem pobedniku Kanskog festivala, filmu Larsa fon Trira „Ples u tami“. U ovom ostvarenju se u glavnim ulogama pojavljuju Katrin Denev i Bjork, a organizatori obećavaju da će se potruditi da upravo ove dve glumice budu gošće najveće jugoslovenske filmske manifestacije.

Od specijalnih programa izdvajamo „Gala, gala“ (filmovi velikih autora), „A Amerika“ (selekcija američkog filma), „Blagodeti prljavog“ (erotika na filmu na kraju veka).

Na slici: Bjork, zvezda filma „Ples u tami“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.