U trendu

Festival autorskog filma od 26. novembra u Beogradu

BEOGRAD – Festival autorskog filma biće održan od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu u svom 27. izdanju, koje će biti svojevrsni omaž filmskom opusu srpskog reditelja Gorana Markovića, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala Markoviću će biti uručena Nagrada za životno delo, a tokom trajanja manifestacije biće upriličeno više događaja koji će govoriti o njegovom delu, u kojima će učestvovati i sam autor.

Marković je jedan od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, poseban po svojim angažovanim ostvarenjima koja se kreću od oštre društvene kritike do humora i izuzetne komunikacije s publikom.

Prema rečima direkcije festivala, na njegovom programu ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima.

Publika će ove godine kroz raznolike programske celine (glavni i takmičarski program, kao i „Hrabri Balkan“, „Bande a Part“, „ACID“, i drugi) osetiti posebnost, autentičnost i snagu autorskog filma.

Autor ovogodišnjeg plakata posvećenog reditelju Markoviću je beogradski dizajner i umetnik Slavimir Stojanović, koji je naveo da je ideja za plakat proizilazi iz same autorske prirode filma, njegovog stvaranja i neophodnog rušenja pravila do autentičnog umetničkog dela.

„Kolažiranje iseckanih filmskih traka koje kreiraju inicijal „A“ od „Autorskog“, kao prvog slova umetnosti, kao anarhične pobune talenta, ispostavljeno je kao logična metafora atributa kvalitetnog autorskog filma. Uz to, na trakama su fotografije Gorana Markovića iz raznih epoha njegovog stvaralaštva kao omaž maestru autorskog izraza“, objašnjava Stojanović.

Centralna lokacija festivala biće Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije.

Kao i prethodnih godina, publika će festival moći da prati i na onlajn filmskoj platformi „MojOff“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.