U trendu

Festival etnografskog filma „Vizantrop“ od 20 – 23. oktobra u UK Stari grad

BEOGRAD – Treće izdanje festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop” biće održan od 20. do 23. oktobra u Ustanovi kulture “Stari grad” u Beogradu, uz učešće autora dokumetaraca iz celog sveta.

Filmovi su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam „.

Nagrađeni autor u glavnoj kategoriji „Jednakost i zajedništvo“ imaće priliku da bude deo predavačkog tima na sledećoj međunarodnoj Školi vizuelne antropologije u Beogradu, u organizaciji Centra za vizuelnu antropologiju – VAC. Laureatu u kategoriji „Studentski film“ biće omogućeno da ide na rezidencijalni program Društvenog centra „Krov“, koji obuhvata mentorstvo i boravak u Beogradu za potrebe snimanje etnografskog filma.
Prvog dana Festivala, u sredu, projekcije počinju već u 14 časova, dok je svečano otvaranje zakazano za 20.30 sati.

Pre svečanog otvaranja, u 18:30 posetioci UK „Parobrod“ imaće prilike da pogledaju izložbu angažovane fotografije vizuelnog antropologa Igora Čoka.

Festival će otvoriti direktori festivala Relja Pekić i Nina Mladenović, članovi kolektiva „Vizantrop“.

Nakon svečanog otvaranja, biće emitovan poznati film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković, koji je osvojio do sada 48 nagrada na domaćim i svetskim festivalima.

Ovaj dokumentarni film prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, prikazuje se jednostavnost njihovog života kao i mukotrpan rad.

Kako ističu iz direkcije ove filmske manifestacije, misija festivala jeste da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u angažovanim antropološkim ostvarenjima, da obrazuje publiku o načinima prihvatanja raznolikosti lokalnih kulturnih tradicija, kao i da ukazuje na značaj kulturoloških specifičnosti i važnost očuvanja kulturnog nasleđa.

Prijatelji festivala su Centar za vizuelnu antropologiju – VAC, Centar za etnomuzikološke delatnosti- CED, SEF festival (Zadar) i „1minut produkcija“ (Sarajevo).

U okviru specijalnih programa festivala biće prezentovana različita udruženja iz Beograda, Zadra i Sarajeva koji se bave socijalno-angažovanim filmom, vizuelnom antropologijom, etnomuzikologijom i istraživanjima iz oblasti bliskih društveno-humanističkih disciplina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.