U trendu

Festival ''Joakim Vujić'' od 13. do 20. maja u Pirotu

Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan u Narodnom pozorištu u Pirotu od 13. do 20. maja.

U konkurenciji 53. festivala je sedam predstava. Festival otvara komad „Ribarske svadje“ Narodnog pozorišta Pirot.

Pred publikom će biti i predstave „Ujedinjenje ili smrt 1918“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i „Kralj Lir“ Narodnog pozorišta Užice.

U zvaničnoj konkurenciji su i komad „Kir Janja“ u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, „Revizor za jugoistok“, Šabačkog pozorišta, „Ruža, uvela“ u izvodjenju ansambla Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja i predstava „Play Andrić, ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazati“, Kraljevačkog pozorišta.

Poslednjeg dana festivala je predstava „Nečiste sile“ Narodnog pozorišta iz Užica.

‘“Joakim“ se vratio ponovo u naš grad i drago nam je što su naše pozorište u grad domaćini osmi put i što su nas u tome podržale kolege iz drugih pozorišta i Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. Nadam se da ćemo kao i dosad biti dobri domaćini. Ovo je veliki dogadjaj za pozorište i grad i ljubitelje pozorišne umetnosti“, kazao je direktor pozorišta Gradimir Filipović.

Predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Ivana Nedeljković rekla je da joj je drago što je Pirotsko pozorište opet domaćin.

„Festival organizujemo uz podršku Grada Pirota, Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i informisanja i Zajednice. Saradjivala sam sa ovim pozorištem a Festival otvaram na sceni kao jedan od aktera predstave grada domaćina ‘Ribarske svadje“’, rekla je Nedeljkovićeva.

Umetnički direktor pozorišta Aleksandar Radulović kazao je da je pored osnovnog programa predvidjen i prateći program.

„Tokom trajanja festivala biće izložba pod nazivom ‘Close up-krupni plan’ Angeline Atlagić, kao i promocije tri knjige ‘Tragedija inicijacije ili nepostojani princ’ Ivana Medenice, ‘Nova srpska drama’ koju je priredio Zoran Djerić i “Prvoizvedenih pet’. Reč je o dramama nagradjenim na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu“, rekao je Radulović.

Selektor je pozorišni kritičar Aleksandar Milosaljević. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Slavenko Saletović, dramaturg Filip Vujošević, i glumica Angelina Lukić. Moderator okruglog stola kritike je Olga Dimitrijević.

Komplet ulaznica u pretprodaji je 2.200 dinara. Prodaja kompleta traje do 10. maja a posle je prodaja pojedinačnih ulaznica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.